Tegenovergesteld 

Leave a comment Standard

Want als u hen liefhebt die u liefhebben, wat voor loon hebt u dan? Doen ook de tollenaars niet hetzelfde? En als u alleen uw broeders groet, wat doet u meer dan anderen? Doen ook de tollenaars niet zo? Weest u dan volmaakt, zoals uw Vader, Die in de hemelen is, volmaakt is. — Matteus 5:46-48http://dawo.nl/?p=5075

Lezen: Matteus 5:42-48

Een van de principes uit Gods Konikrijk is dat we tegenovergesteld zijn en dus ook reageren, ten opzichte wat men aan ons doet. De Bergrede staat er vol van. Vandaag ook zo iets. Als we liefhebben die ons liefhebben dan onderscheiden we ons niet van de wereld. Die doen dat ook. Zelfs de tollenaars! Tollenaars waren wat men in de de tweede wereld oorlog NSBers zou noemen. Ze heulden met de vijand, moesten belastingen innen en deden daar nog een schepje bovenop. Niemand had dus veel met hen op (behalve Jezus, Hij zocht hen juist op!) Dus als Jezus je hier vergelijkt met een tollenaar, dan is dat niet best! Maar zelfs zij houden van hen die weer van hen houden. En alleen je broeders groeten, dat is makkelijker. Nu is groeten in de bijbelse tijd meer dan hoi en hallo zeggen. De shalom groet betekent dat je ze volmaakte vrede, liefde en hen al het goede toewenst. Je zegent ze dus. Volmaakt zijn zoals onze hemelse Vader dat is, is dus totaal anders zijn, oftewel het Gij geheel anders principe uit Ef. 4:20.

Tegenovergesteld zijn en reageren is een belangrijk wapen om op te vallen en het verschil te maken. Je hoort het zo vaak, ook in in christelijke kringen: ja, maar zij doen het toch ook (of juist niet) Wel, een unieke kans om te laten zien dat wij anders zijn en het verschil kunnen maken. Reageren zoals men naar jou doet, lokt weer eenzelfde reactie uit en de ruzie is compleet. Anders, tegenovergesteld reageren stopt het geheel. Het laat de ander denken: He? Waarom doet hij/zij zo? En het opent de weg tot gesprek. Dus niet terugslaan als je geslagen wordt, niet terugschelden, niet terug pesten. Groeten als je niet gegroet wordt. Ik was ooit eens op zondag in een niet nader te noemen plaats in Nederland. We gingen daar luisteren naar het kinderkoor waar ons buurmeisje destijds in zong. Op weg naar die kerk kwamen wij broeders en zusters tegen, waarvan hun kerkgenootschap voorschreef dat ze in donkere kledij naar de kerk moesten. Niemand groette ons, zelfs niet toen wij hen groeten. Dat zouden dan zelfs je broers en zussen moeten zijn. Maar misschien waren ze nog niet in Mat. 5 aangekomen:-) 

Gij geheel anders! Want wij hebben Christus leren kennen. Een tegenovergestelde reactie is reageren vanuit liefde. Dat is de volmaaktheid van onze hemelse Vader. Dank God dat Hij ons daar de Heilige Geest voor gegeven heeft, want anders zouden we het nooit kunnen!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.