Vriendelijke antwoord

Leave a comment Standard

Een zacht antwoord keert woede af, maar een krenkend woord wekt toorn op. — Spreuken 15:1http://dawo.nl/?p=5082

Lezen: Spreuken 15:1-7

Ons woorden zijn belangrijk, dat hebben we pas nog gezien, toen we constateerden dat onze woorden zelfs dood en leven kunnen brengen. Maar ook de toon ervan is belangrijk. Het is de toon die de muziek maakt, zegt het spreekwoord. Dat is een nadeel in schriftelijke reacties, zoals bij email, of op de sociale media. Men hoort de toon niet waarop je iets zegt. Hooguit kunnen smileys iets verduidelijken, maar de juiste toon kunnen we daar niet overbrengen. Dan kan zoiets veel schade uitrichten, zonder dat je dat ook maar hebt bedoeld. Ik spreek uit ervaring:-(

Hoe we dingen zeggen, kan dus ontzettend belangrijk zijn. Het is zelfs in staat om toorn, boosheid, woede af te wenden. Vriendelijkheid is ons handelsmerk. Fil.4:5 zegt dat onze vriendelijkheid bij iedereen bekend zou moeten zijn. Wel, in dat kader moeten we dus ook de tekst van vandaag zien. Het Efeze 4:20 principe (Gij Geheel Anders) geldt ook hier. Waar anderen helemaal los gaan, boos worden en tieren, blijven wij vriendelijk, rustig en kalm. Tegengesteld reageren dus weer. Niet dat je het dan overal mee eens moet zijn, we zijn geen meelopers, maar we blijven vriendelijk. Dat doorbreekt weer de negatieve spiraal, waar je anders inkomt, als je net zo reageert. Boze woorden lokken boze woorden uit. En voor je het weet heb je hooggaanste ruzie met alle gevolgen van dien, beschadigde relaties, kapotte vriendschappen en noem maar op.

De mensen die telefoontrainingen geven hebben dit principe begrepen. Altijd vriendelijk de telefoon opnemen, ‘Goedemorgen, u spreekt met Jantje Pieterse, waarmee kan ik u van dienst zijn?’ En een eventuele boze klant is  zijn kwaadheid al voor een deel kwijt. 

Onze vriendelijk zij alle mensen bekend, onze woorden zijn zacht en vriendelijk, zoals onze Heiland dat is. Leer van Mij zachtmoedigheid zei Hij (Math. 11:29), rustig, kalm en liefdevol. Het kan veel schade voorkomen, want ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen. Ga het maar proberen vandaag en je zit het verschil merken, sterker nog, je zult het verschil zijn!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.