Dood geloof

Leave a comment Standard

Want zoals het lichaam zonder geest dood is, zo is ook het geloof zonder de werken dood. — Jakobus 2:26http://dawo.nl/?p=5083

Lezen: Jakobus 2:14-26

Een lichaam, waar de geest uit geweken is, is slechts een stoffelijk overschot. Je ziet de persoon nog wel, maar het leven is eruit.  Zo is ook geloof wat geen werken heeft, zegt Jacobus. Dat is net zo goed dood en dient dus nergens voor. Het lijkt er altijd weer op dat Paulus en Jacobus elkaar tegenspreken. Werken kunnen ons net redden, zegt Paulus, we zijn behouden uit genade, door het geloof. Maar Jacobus zegt dat dood geloof je niet kan redden, maar dat de werken erbij nodig zijn. Wie heeft er nu gelijk? Aangezien ze allebei in de Bijbel staan, kunnen we geen andere conclusie trekken dan: allebei. Ze voeren geen verkiezingsdebat. Ze belichten allebei dezelfde medaille, maar van een andere kant. 

Om gered, behouden, zalig te worden, in de hemel te komen, heb je alleen geloof nodig. We hoeven ons niet meer uit te sloven om bij God in een goed blaadje te komen, zodat we, als we sterven, in mogen gaan. Dat gelooft de Islamiet. Dat God je goede en slechte daden afweegt en als als de weegschaal de goede kant op gaat, je door mag. Allah is geen God van genade, bij hem moet je het verdienen. Ik hoorde iemand, die reageerde op de stelling van de dag bij Groot Nieuws Radio weer eens beweren, dat we dezelfde God hebben. Dat is een leugen. Allah en JHWH zijn niet dezelfde!. JHWH is God en Allah is satan. JHWH heeft een Zoon, Allah niet! Maar dit even terzijde. We ontvangen het eeuwige leven door genade en geloof is het middel om dat te ontvangen. Je hoeft er niets aan toe te voegen.

Maar het is wel zo, dat waneer we geloven, de Here Jezus in ons hart hebben uitgenodigd, Hij in ons woont, door de Heilige Geest. Hij verandert ons van binnenuit. Bij de een gaat dat razendsnel, bij de ander langzamer, maar men gaat het merken om je heen. Je wordt milder, zachter en je gaat dingen doen die je anders niet deed. Dat is het gevolg van je geloof. Dat is wat Jacobus bedoelt. Bewogenheid zonder geloof, gaat je niet in de hemel brengen, maar geloof zonder actie, vanuit dat geloof, is dus geen geloof en det das dus evenmin!  Het is dat dode geloof wat geloof voor de mensen niet meer interessant en relevant maakt, waardoor ze afhaken en de kerken leeglopen. Maar een geloof, waardoor de Heilige Geest stroomt is niet saai, maar is actie, is risico. Zoals Rachab uit Jericho, die de twee verspieders verborg in haar herberg, haar leven riskeerde, maar het juist daardoor won. En Abraham, die op pad ging naar een totaal vreemd en onbekend land, alles achterlatend,  omdat God had gesproken.  Geloven spel je als risico, zegt Reinhardt Bonnke, die miljarden mensen in Afrika tot Jezus heeft geleid. Geloof is actie.

Is jouw geloof levend? Of dood? Weten de menen om ons heen dat we geloven, merken ze het aan ons? Leef je geloof! De dode takkenbossen gaan de open haard in. Breng vrucht voort, door de Geest, Die ons geloof levend maakt!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.