Waarom boos!

Leave a comment Standard

En Hij zei tegen hen: Waarom bent u zo angstig? Hebt u dan geen geloof? Markus 4:40

Lezen: Marcus 4: 21-41

Dag 10/40

Jezus heeft een vermoeiende dag gehad. Hij heeft onderwezen over het Koninkrijk van God. Dat je dat niet onder een korenmaat kunt zetten, omdat het moet schijnen. Het kan en mag niet verborgen blijven. Incognito gelovigen bestaan niet. Dat wij, als we gezaaid hebben er niets meer aan kunen doen, maar dat het dan aan God is. Dat je geloof niet groot hoeft te zijn, maar wel zo krachtig als een mosterdzaadje. Moe stapt Hij in de boot op weg naar de andere kant van het meer. Jezus is ontzettend moe en valt, bijna onmiddelijk in slaap.  Dan breekt er plotseling een hevige storm los, zo hevig, dat ze water maken en vrezen voor hun leven. Het was geen gewone storm, het was er een van de tegenstander. In het volgende hoofdstuk lezen we dat ze man gaan bevrijden die door ontzetttend veel demonen wordt bezeten. De tegenstander  roert zich. Hij probeert alles op alles te zetten om dat te voorkomen. Ken je dat? Je bent met iets geestelijks bezig en er gaat van alles tegenzitten? Weet dan dat je de vijand tegenover je hebt. 

Ten einde raad maken ze Jezus wakker. En wat zien we dan? Is Jezus chagerijnig, omdat ze Hem wakker maken? Ze krijgen er een beetje van langs? We leren onze kinderen zingen: Met Jezus in de boot ben je veilig in de storm, maar is dat de les uit dit gedeelte? Vergeet niet dat een aantal van de discipelen gerenommeerde vissers waren. Ze hadden menige storm doorstaan, waren voor geen kleintje vervaard en zeker niet bang voor en stormpje. Dus het moet echt een hevige geweeest zijn. Wij, die de afloop kennen, denken, nou nou, moet je Jezus daar echt voor wakker maken. Hij ligt heerlijk te slapen.

Voelen we ons soms ook niet zo, dat het stormt in ons leven en dat we denken dat God slaapt? Dat Hij de Grote Afwezige is? Maar dat kan niet zo zijn, want Hij heeft belooft dat Hij altijd bij ons zal zijn. Wat is dan de oorzaak?

Deze storm was er eentje van het kaliber geestelijke strijd. Een een geestelijke strijd moet geestelijk gestreden worden. Daarom bestraft Jezus de wind en de golven. Het woordje bestraffen heeft iets van muilkorven. Het kan dus geen kwaad meer doen. Hij bestraft de geesten achter de wind en de golven, die Hem en Zijn dicipelen proberen om te brengen. En we hadden in hoofdstuk 3 al gezien, dat Hij hen had uitgekozen om bij Hem te zijn om boze geesten uit te drijven!

Hij werd boos vanwege hun ongeloof. Niet omdat ze niet op Jezus vertrouwden, want dat deden ze juist wel: ze maakten Hem wakker. Nee, in mijn optiek werd Jezus wat korzelig, omdat ze niet beseften dat het een geestelijke storm was, die op geestelijke manier bestreden moest worden. Met dezelfde autoriteit als die Jezus hen gegeven had, hadden ze zelf de storm moeten stillen!

In alle problemen die er op ons af komen in ons leven is het belangrijk om de oorzaak te zoeken. Waarom gebeurt er iets, of juist niet? Heeft het een geestelijke oorzaak? Handel dan geestelijk en stuur het weg. Is er zonde in je leven, bekeer je ervan en stuur het weg. We zijn geroepen om te heersen over onze problemen en niet om ons door onze problemen te laten overheersen. Pak iets wat geestelijk is, ook geestelijk aan. Paulus zei het later al: we strijden niet tegen mensen, maar tegen de boze machten in de lucht. Dus niet meteen gaan jammeren en jeremieeren, gebruik je geestelijke autoriteit en weet wie je bent in Christus!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.