Getuigen

Leave a comment Standard

Ga naar uw huis, naar de uwen, en bericht hun alles wat de Heere bij u gedaan heeft, en hoe Hij Zich over u ontfermd heeft. (Markus 5:19) HSV

Lezen: Markus 5:1-20

We hebben afgelopen zaterdag al gezien dat elke demonische macht moet wijken voor (de Naam van ) Jezus en ook hier zien we dat. Een man, bezeten door de demonen, die niet meer weet wat hij doet. Wij zouden hem krankzinnig, waanzinnig noemen in deze tijd. Maar Jezus trotseerde Zijn leven en dat van Zijn discipelen om deze man te bevrijden. Je hoort tegenwoordig niet zoveel meer over bevrijding praten, maar het is nog steeds aan de orde van de dag. Machten kunnen je leven overnemen, zodat je niet meer doet, wat je eigenlijk zou willen. Ook gelovigen kunnen daar nog last van hebben. Een bevrijdingsgebed kan dan het verschil maken. (ww.vrwijheidspastoraat.nl) Hier zien we een hevige confrontatie tussen Licht en donker. Jezus noemt Hem onreine geest. Nu is ieder demonische geest onrein, niet te verwarren met de geest van onreinheid, die weer specifiek op het seksuele van de mens is gericht. Om dat naar beneden te halen en je dwangmatig dingen te laten doen. Jezus vraagt hoe Hij heet, de enige keer trouwens dat we dat tegenkomen bij Jezus, maar dat is, denk ik, om ons te laten zien, dat het er meer dan 1 kunnen zijn. Legio, was zijn naam, want hij was met velen. Hij vraagt of ze in de varkens mogen, onreine dieren, die de Joden niet mogen eten. Jezus staat het toe, omdat de ure van de vernietiging nog niet is gekomen. Een geest heeft een lichaam nodig om in te wonen, dat kan dus ook van een dier zijn! Gevolg is dat de varkens vernietigd worden, ze plegen zelfmoord. 

Dan komt de plaatselijke bevolking in aktie. ‘ Je mag hier best wat doen, als het ons maar geen geld kost!’ Dat deed het nu wel, dus wegwezen. Jezus wordt gesommeerd weg te gaan, vanwege economische redenen. De bevrijde man wil graag met Jezus mee, hij wil van Hem leren, een discipel zijn. Maar dan spreekt Jezus de woorden van deze tekst: ‘Ga naar je familie en waar je vandaan komt en vertel wat de Here voor je gedaan heeft.’ Dat zal ook een flinke verbazing teweeg gebracht hebben. Eerst liep hij naakt tussen de graven, ongewassen en onverzorgd, zichzelf verwondend met stenen (tegenwoordig snijden mensen zich om de pijn te vergeten) en nu staat daar een keurige man, verzorgd en welbespraakt te getuigen van wat Jezus voor Hem gedaan heeft. Het is de eerste keer dat Jezus dat zegt, de andere keren verbood Hij dat juist. Waarom nu wel?

Zij moeten weer weg, lukken het de demonen niet om Jezus daar weg te houden, de portemonnee van mensen wel! Als het evangelie aan je financiën komt, geven velen niet thuis. Jezus kan daar dus (voorlopig) niets meer doen. Daarom wordt de man een evangelist, getraind ‘on the job’. Hij zal nu, als enige vertegenwoordiger, het evangelie moeten gaan doorgeven.

Vandaag zegt Jezus het tegen ons: vertel wat God voor je heeft gedaan. Wees niet bang dat je dat niet kunt. Deze man kon het, nog voor de Geest in al Zijn volheid was uitgestort. Hoeveel te makkelijker moet het nu voor ons zijn, nu dat wel het geval is! Als de Heilige Geest over je komt zul je kracht ontvangen en Mijn getuige zijn (Hand 1:8). Meer nog dan het spreken in tongen is het getuigen zijn van Jezus het bewijs dat we de Heilige Geest hebben ontvangen. Die man kon het, wij kunnen het zeker! Laten we gaan, dan!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.