Niet bang zijn

Leave a comment Standard

Heb goede moed, Ik ben het; wees niet bevreesd. (Markus 6:50)

Lezen: Markus 6: 45-52

Misschien wel een van de bekendste verhalen uit de Bijbel: Jezus loopt over het water. Er wordt ook vaak mee gespot, maar het is een wonder waarmee Jezus echt alle natuurwettten tart. Je kunt natuurlijk wel schamper naar de discipelen kijken, van waarom geloofde ze niet?  Maar het was ervoor, noch erna noch nooit vertoond dat er iemand zomaar over het water liep. Opmerkelijk is het feit dat we hier niet het verhaal van Petrus, die naar Jezus toe ging, ook over het water, missen. Maar misschien is dat wel zijn bescheidenheid. Het is namelijk Petrus die we de hele tijd aan het woord horen, omdat hij het is die alles aan Markus (de Johannes Markus uit de verhalen van Paulus en Barnabas) verteld heeft, die het vervolgens heeft opgetekend. De verhalen zijn dus uit de tweede hand, maar men zegt dat de jongere Markus ook veel van wat Petrus vertelt heeft meegemaakt. 

Petrus verzwijgt dus dat ook hij over het water heeft gelopen, maar ook dat hij bang werd en in de golven zakte. Maar hij heeft het wel gedaan! En hij kan dat als enige zeggen. Het siert hem dat hij niet de aandacht op zichzelf richt, maar op Jezus!

Maar goed. Angst, ze waren doodsbang. Alweer midden in een storm en dan ineens zien ze iemand over het water lopen. Doodsbang waren ze. En het is zo gek nog niet. Ook wij zijn vaak bang, omdat er ineens iets ‘nieuws’ opduikt in de kerk. Het is nog nooit vertoond. Mensen vallen op de grond, als er voor hen gebeden wordt, of ze gaan trillen en shaken, lachen of huilen. ‘Dat komt bij ons in de kerk niet voor’. Doodeng. Maar net als in dit verhaal bleek het gewoon Jezus te zijn. Jezus, Die Zich niets aantrok van de Gevestigde kerk in die tijd, maar er juist vaak mee overhoop lag. Kijk naar de vrucht. Wat doet het met mensen, wordt Jezus verhoogd? Worden er mensen genezen, lichamelijk of innerlijk? Zomaar iets als een spook betitelen, zoals de discipelen deden, duidt op ongeloof. Ze hadden het wonder van de broden niet begrepen.

Natuurlijk mag je alles toetsen, maar iets veroordelen en er maar meteen een ticket opplakken, kan je wel eens een ontmoeting, bovennatuurlijk, met de Here Jezus doen missen. Zou je dat willen?

Wees niet overal bang voor, maar laat je leiden door de Geest, dan kom je nooit bedrogen uit!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.