Rein of onrein

Leave a comment Standard

Er is niets dat van buitenaf de mens binnengaat, dat hem kan verontreinigen; maar de dingen die van hem uitgaan, die zijn het die de mens verontreinigen. (Markus 7:15)

(in de aanloop naar Pasen lezen we het Bijbelrooster van het NBG) Dag 17/40
Zoals vaker in het leven van de Here Jezus heeft Hij ook hier weer een aanvaring met de gevestigde, religieuze orde. Ze hebben kritiek op Zijn discipelen, omdat die zich niet aan de verordeningen van mensen houden v.w.b. het eten met ongewassen handen. Nu is daar op zichzelf niets mis mee, als je het maar niet tot regel verheft. Veel wetten uit het oude testament hebben te maken met gezondheid. Dat was ook zo met de spijswetten. Het eten van vlees van onreine dieren kunnen je ziek maken. Veelal zijn het aaseters en die vreten alles, ook wat al aan het verrotten is. Eet smakelijk, als je net aan je ontbijt zit 😉  de Here Jezus schaft met deze woorden ook niet dat hele systeem, wat Zijn Vader heeft gezegd wat men moet doen, af. Hij vertelt dat we niet bezig moeten zijn met de uiterlijke dingen, met allerlei regeltjes en wetjes, zeker niet als die bedoeld zijn om ons er beter te  doen uitzien. Wat zegt de buitenwereld ervan? Nee, het gaat om ons hart. Daarom kan niets wat ons lichaam binnenkomt ons verontreinigen. Het komt in je maag en uiteindelijk in de WC. Je trekt het door en je ziet het nooit meer. Maar wat is er in hart? Daar loopt je mond van over! Is het van de liefde van de Here Jezus, die je iedereen gunt, of is het smerigheid, bitterheid, boosheid en noem maar op. Dat is wat ons onrein maakt. Anderen regeltjes opleggen van wat men wel of niet mag is religie en daar moeten we mee afrekenen. Religie wederstaat altijd de Heilige Geest. Wat wij vinden moeten we bij de politie brengen zeg ik wel eens, het is niet belangrijk. God ziet ons hart aan. Wat leeft daar? Is dat Gods liefde? Hebben we daar de Here Jezus al uitgenodigd en woont Hij daar met Zijn Heilige Geest? Als dat zo is, komt de grote schoonmaak vanzelf. Hij laat je de dingen zien die je in je leven moet opruimen. En geeft je dan ook nog eens de kracht om het te doen. Dat noemen we dagelijkse bekering en heiliging. Maar dat komt van binnenuit. Gods liefde is zo groot, dat we bij Hem kunnen komen zoals we zijn. Niet mooier, niet beter, gewoon, zelf. En Hij verandert ons dan naar Zijn beeld, omdat Hij teveel van ons houdt om ons zo te laten. Misschien zijn we wel beschadigd door mensen die van ons hadden moeten houden en beschermen, misschien teleurgesteld in mensen of leiders of kerken in het algemeen. Laat je beschadiging  je niet leiden, maar geef ook die aan Jezus. Dan kan Hij er iets moois van maken.

Laat ons hart rein zijn door God door het te vullen met Zijn woord, dat als een waterbad voor ons zal werken. En reken af met onreinheid van binnenuit. Vraag of de Heilige Geest je daar bij helpt. Hij staat te popelen!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.