Krachtige woorden

Leave a comment Standard

Hij sloeg zijn blik op naar de hemel, zuchtte diep en zei tegen hem: ‘Effata!’, wat betekent: ‘Ga open! (Markus 7:34) HSV

(in de aanloop naar Pasen lezen we het Bijbelrooster van het NBG) Dag 18/40

Het valt me op dat het boek Markus eigenlijk een groot cursusboek is waarin Jezus voordoet hoe Hij de zieken geneest, mensen bevrijdt en wonderen en tekenen doet. Ik geniet ervan om dat boek zo door te gaan en er iedere dag weer mee geconfronteerd te worden. Want het is een uitdaging. Zoals Hij het deed zouden wij het ook moete doen. Misschien dat ik het, als deze 40 dagen voorbij zijn wel (weer) uitgeef….?

Ook vandaag zien we weer twee manieren, ze verschillen van elkaar, maar er zijn ook overeenkomsten. Zo gebeuren ze buiten Joods gebied. We kunnen leren van de vrouw, die niet opgeeft maar net zo lang doorgaat totdat ze krijgt van Jezus wat ze hebben wil. Ze neemt geen genoegen met nee. Haar dochter ziek laten is geen optie. Als een tijgerin bijt ze zich vast. Het gaat om haar kind, tenslotte. En je kunt geen betere verdediger vinden dan je eigen moeder. Lief en teder, maar verscheurend waar nodig! Jezus geeft haar wat ze wil, omdat Hij haar geloof ziet. In andere evangeliën lezen we dat hij (ook) tegen haar zegt in heel Israel geen groter geloof te zijn tegen gekomen. Hij spreekt op afstand genezing over haar dochter uit, zoals Hij dat ook deed bij de Centurion. Dat was de tweede buitenlander, waarvan Hij zei, dat Hij geen groter geloof had gezien. Blijkbaar is er dus een groot geloof nodig van degene die vraagt, namens de zieke, voor het machtswoord op afstand. Het enige wat Jezus hier dus doet is spreken, woorden van kracht

Dan zien we het verhaal van de tekst van vandaag. Jezus vraagt geen geloof van deze doofstomme man. Die kan niet horen en nauwelijks spreken. Dan zien we Jezus een paar opmerkelijke dingen doen:

1) Hij neemt hem weg uit de schare, zodat ze alleen zijn

2) steekt zijn vingers in zijn oren. Het woord wat gebruikt woord suggereert dat het niet zachtzinnig  gebeurde

3) spuugt (we weten niet waarop, maar waarschijnlijk op zijn vingers)

4) en raakt daarmee de tong van de doofstomme aan

5) kijkt omhoog naar de hemel

6) zucht

7) en spreekt opnieuw een machtwoord: Ga open!

Iedere handeling heeft een betekenis:

1) Hij scheidt hem af van de schare, Hij wil geen sensatie en ook geen ongeloof om Hem heen

2) Het ‘point of contact’ vindt plaats, vingers in de dove oren

3) speeksel goldt in de oudheid als een geneesmiddel, Jezus bouwt geloof 

4) opnieuw een ‘point of contact’, Hij raakt de tong aan

5) Hij laat zien, van Wie Hij het verwacht

6) zuchten is in de bijbel een manier van aangeven iets heel graag te willen (Ps. 38:10)

7) en Hij spreekt het machtswoord: ga open

Al deze handelingen (7 in totaal) zijn nodig om het wonder te laten plaatsvinden. Opmerkelijk dat bij de bevrijding van een boze geest bij het meisje er 1 zinnetje, op kilometers afstand voldoende was en er hier zoveel ‘poespas’ moet gebeuren. We zien dus dat ieder geval weer anders is. Dat is de les, die Jezus ons geeft. Hij weet wat moet gebeuren. Daarom is het belangrijk om, wanneer we voor zieken bidden, beter gezegd hen genezen, we altijd afgestemd moeten zijn op de Heilige Geest. Wat is de oorzaak, waar zit er een blokkade, wat moet er gebeuren? De Heilige Geest weet het. Als wij er op af stappen met een houding van ‘dat doe ik wel even, want ik deed het eerder’ gaat het mis. Hoogmoed ligt op de loer! Maar met een houding van nederigheid en afhankelijkheid (omhoog kijken en zuchten) ontvangen onze woorden de kracht en de macht om de genezing te doen plaatsvinden. Daarbij is de autoriteit, die we hebben te nemen, belangrijk. Jezus bidt niet, Hij spreekt. Hij vraagt niet, Hij gebiedt. Daar ligt een sleutel. Weten wie je bent, in Christus, door de Opstandingskracht van de Heilige Geest in ons, moet iedere ziekte wijken. Leer luisteren naar de Heilige Geest, meer en meer en we zullen (nog) meer wonderen, tekenen, genezingen en bevrijdingen gaan zien. Jezus doet het voor, doen wij het na!? Dan zullen de mensen ook nu versteld staan van de wonderen die God, door ons heen, vandaag nog steeds doet!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.