2 x zien

Leave a comment Standard

Foto: Richard Oprins


Daarna legde Hij de handen opnieuw op zijn ogen en liet hem weer kijken. En hij was hersteld en zag allen heel duidelijk. (Markus 8:25 HSV)

(in de aanloop naar Pasen lezen we het Bijbelrooster van het NBG) Dag 20/40)

Lezen: Markus 8:10-26

Soms moet je wel eens wat dieper graven om de betekenis van Jezus daden te doorgronden. Zo ook vandaag. Waarom staan deze twee verhalen achter elkaar? Omdat ze verband houden. Zoom eens even uit: eerst hebben we de tweede wonderbare spijziging gezien, daarna de vraag van de Farizeeën om een teken. Dan stappen ze in de boot en zitten ze te mauwen dat ze geen brood hebben meegenomen. Dat, terwijl ze net nog liepen te sjouwen met 7 manden vol brood! Dan volgt de waarschuwing van Jezus tegen het zuurdesem van de Farizeeën. Dat is dus ongeloof. Zoals een klein beetje desem het hele brood doorzuurt en het laat rijzen, zo kan ongeloof dus snel in je komen en je zelfs doen twijfelen aan het wonder wat je nog niet zo lang geleden hebt meegemaakt. 

Dan komt Jezus in  Bethsaïda. Ze brengen daar een blinde bij Hem. Opnieuw doet Jezus weer iets opmerkelijks: Hij brengt de blinde buiten het dorp. Waarom? Ik denk omdat deze plaats een bolwerk van ongeloof was. Denk aan Math. 11:21,22 waar Jezus een Wee u! uitspreekt over onder andere deze plaats. Als in Sodom en Gomorra deze wonderen waren gebeurd hadden ze zich daar bekeerd, zegt Jezus. Dat is nogal wat. Vergeleken worden met Sodom en Gomorra….

Jezus wil niet beïnvloed worden door ongeloof, daarom neemt Hij de man mee, buiten het dorp. Maar het is zo sterk dat Hij twee keer moet bidden, de enige plaats waar we dat tegenkomen. In de praktijk komen we dat ook wel tegen, dat het de eerste keer wel verbetering is opgetreden, maar nog niet totaal genezen is, we bidden dan meestal nog een keer. Afgelopen dinsdag baden we voor een lieve zus, die door haar rug gegaan was, de pijn was weg. ’s Ochtends had ze  echter toch weer pijn in haar been. Toen mijn vrouw haar vertelde dat ze autoriteit moest nemen en het zelf wegsturen, gebeurde dat en was de pijn weg! Ik lees soms wel eens dat men vaker bidt, maar je kunt ook teveel bidden. Mensen kunnen ook zeggen genezen te zijn om van je af te komen, of omdat ze het zielig voor je vinden. Leiding van de Geest is dan nodig. Waar zit de blokkade?

We zien dat Jezus de man verbiedt om weer het dorp in te gaan. Blijkbaar woonde hij in de buurt, maar niet in het dorp zelf en ook om het aan niemand te vertellen. Niet teruggaan in die poel van ongeloof, want dat kan je je genezing kosten. De duivel is er als de kippen bij om dat zuurdesem van ongeloof in je te planten en voor je het weet zijn je klachten weer terug. Omring je met mensen van geloof, als je grote daden van God wil zien. Gaan er geen twee op pad zonder dat ze het met elkaar eens zijn, zegt Amos 3:3? De man zag duidelijk nu, en we gaan morgen zien dat ook bij Petrus het kwartje viel. Is het bij ons al gevallen? Of zijn ook wij ziende blind?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.