Alles is mogelijk

Leave a comment Standard

foto: Richard Oprins

En Jezus zei tegen hem: Als u kunt geloven, alle dingen zijn mogelijk voor wie gelooft. (Markus 9:23)

Lezen: Markus 9:14-29

Jezus en Zijn drie intiemste vrienden komen van de berg af en zien een opstootje. Een man met een maanzieke jongen was naar de overige discipelen gegaan en had hen gevraagd om zijn zoon te genezen. In het nederlands kennen we de term maanziek niet meer, maar als je naar het Engelse woord voor krankzinnig kijkt komt het weer terug: lunatic. (Lune = maan) De jongen is dus krankzinnig, waanzinnig en dat wordt veroorzaakt door een demon. De discipelen waren niet in staat om die uit te drijven, ondanks hun stage van niet lang ervoor, waar dat wel gebeurde. De vader is ten einde raad en vraagt Jezus hulp. Als U kunt, bevrijd hem dan. Als ik kan, zegt Jezus dan en spreekt onze dagtekst: “alles is mogelijk voor wie gelooft” Daar zit geen enkele limitering of restrictie bij. Zonder geloof gaat het niet lukken. Jezus bedoelt hier natuurlijk niet het zaligmakend geloof in Hem als Redder en Verlosser, maar de gave van geloof, die we later als gave van de Geest in 1 Cor. 12 weer terugvinden. En iedere Geestvervulde gelovige heeft die. Die gave moeten we ontwikkelen door uit te stappen en er mee aan de gang te gaan. Torben zegt dat geloof als een soort spier is, die je moet trainen. Eerst kleine dingen en dan steeds grotere. Daar zit wel wat in. Want als kleine dingen lukken, krijg je meer geloof voor grote(re) dingen. Misschien dat daarom beenverlenging gegeven is. Afgelopen zondagavond bad ik, na de workshop “Doeltrefffend Bidden” voor een tiental mensen. Ze hadden allemaal beenlengte verschil en het kwam allemaal gelijk. Veel ervan is gefilmd en ik zal het binnenkort laten zien. Zij, die rugklachten hadden, voelden geen pijn meer! Dat is Gods wonderbare kracht!

Maar de man zegt: ‘Ik geloof, maar kom mijn ongeloof te hulp’ en dat is mooi, hij is eerlijk. We kennen dat allemaal wel. Ongeloof is het onkruid in ons denken dat het hardste groeit. Daarom verbood Jezus de, voorheen,  blinde man terug te gaan naar dat broeinest van ongeloof, zoals we vorige week zagen. Jezus zucht en zegt tegen Zijn discipelen: hoelang moet ik nog bij jullie blijven? Eigenlijk is dat niet echt aardig, maar met aardigheid red je de wereld niet en help je niet altijd mensen. Soms moet je hard zijn en de mensen confronteren. Pamperen helpt niet, bekeren wel. Als demonstratie laat Hij zien hoe het moet: met gezag en autoriteit gebiedt Hij de demon het kind te verlaten. De demon had maar een opdracht: deze persoon te vernietigen, (Joh 10:10a) hij gooide hem in het water en zelfs in het vuur. Maar God had een plan met deze jonge(man). De demon gaat eruit met een hoop kabaal, hij heeft verloren en probeert indruk te wekken. Na die manifestatie, ligt de jongen als dood op de grond. Hoor je de omstanders mompelen? ‘Nu istie dood….’ Jezus wordt er niet koud of warm van, pakt hem bij de hand en helpt hem overeind. Zijn woord en Zijn geloof zijn sterkerdan de ergste duivelse macht. Hij triomfeert en wil dat wij dat ook doen. We hebben tenslotte  macht gekregen over de gehele legermacht van de vijand! (Luk. 10:19)

Waarom konden wij het niet, vragen de 9 discipelen na afloop? Omdat dit geslacht niet anders uitvaart dan door gebed (en vasten, staat er in andere handschriften) Zonder gebed,waarin we onze afhankelijkheid aan God tonen en verootmoediging gaat het ons niet lukken. Maar door geloof, in afhankelijkheid van God, geloof dat Hij ons kan gebruiken is dus alles, alles, alles, mogelijk. En als we dat niet geloven, wil Hij ons ongeloof te hulp komen. Zo goed is onze God.

Heer geef me meer geloof, zodat alles mogelijk is, in Jezus Naam!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.