Wees Waakzaam 

Leave a comment Standard

En wat Ik tegen u zeg, zeg Ik tegen allen: Wees waakzaam! (Markus 13:37 HSV)

Lezen: Markus 13:24-34

Jezus eindigt Zijn ‘Rede over de laatste dingen’ De discipelen begrijpen het niet, velen van ons begrijpen het niet. We zagen dat gisteren al. Op grond van een regel uit dit tekstgedeelte is er een leer ontstaan, die zegt dat het allemaal al heeft plaatsgevonden. Dat is vers 30: Voorwaar, Ik zeg u dat dit geslacht zeker niet voorbij zal gaan totdat al deze dingen gebeurd zijn. Ik wil hier niet verder op in gaan, behalve dat ik dit dus niet geloof. Ik verwijs naar het stukje op CIP van Prof. Ouweneel, hij is daar veel beter in. Maar niemand kent noch de dag, noch het uur, zegt Jezus.

Maar er staan ons nogal wat dingen te wachten. Ook al beschrijft Jezus ze, toch kan het zijn dat er mensen zijn, gelovigen, die er niet klaar voor zijn, om Jezus te ontmoeten. Dat is natuurljk niet handig. We moeten iedere dag klaar zijn om Hem te ontmoeten. Want als Hij niet eerder komt, gaan wij naar Hem, zo eenvoudig is het. En niemand weet wanneer zijn einde komt. Mijn Vader had een wijze uitspraak: ‘oude mensen moeten sterven, jonge mensen kunnen sterven…..’ Ik wil niemand bang maken, maar stel je de vraag: als jij op dit moment zou sterven, zou je zeker weten, zonder enige twijfel, dat je naar de hemel zou gaan? Of, in het licht van onze tekst: als Jezus nu terug zou komen, zou je met Hem meegaan?

We moeten waakzaam zijn, allert. Ons niet mee laten slepen met allerlei dingen, zoals een nieuwe leer. We moeten klaar zijn om Jezus te ontmoeten. Zijn alle dingen uit je verleden opgeruimd? Moet je of mensen vergeven of vergeving vragen? Zijn er nog onbeleden zonden? We moeten zo schoon mogelijk leven, zonder dat in een kramp te doen. We hebben de Heilige Geest, Die ons daarbij wil helpen. Maar let op de tekenen van de tijd. Het is nu lente en we kunnen het aan de natuur zien: de zomer komt eraan! Zo kunnen we ook zien aan het nieuws van alle dag: Jezus komt eraan. Zul je opstaan en met Hem meegaan? 

Het is overigens niet je staat, maar je stand, die je in de hemel brengt. Als we, ook al zijn we kinderen van God, gezondigd hebben, dan verandert dat onze stand niet, je bent en blijft een kind van God. Als onze kinderen verkeerde dingen doen, blijven we toch van ze houden en blijven het onze kinderen. Dat verandert nooit. Zo zul je dus, als je wedergeboren bent, en daardoor een kind van God, dat nooit meer kunnen verliezen.

Maar wees waakzaam en ga de dingen doen, waarvoor God ons geroepen heeft. Hij komt spoedig, Maranatha, Here Jezus kom!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.