Wegvliegende rijkdom

Leave a comment Standard

Mat u niet af om rijk te worden, gebruik daarvoor uw inzicht niet. Laat u uw ogen erover vliegen, dan is het er niet meer, want het vliegt direct weg, als een arend die naar de hemel vliegt. — Spreuken 23:4-5 (Herziene Statenvertaling)

Lezen: Spreuken 23: 1-11

Zo, na zo’n 40 dagen, iets meer, met Markus op pad te zijn geweest, weer terug bij het Dagelijkse Woord. Ik heb het heerlijk gevonden om zo’n bijbelboek achter elkaar te lezen. Het heeft toch ook wel wat. Misschien dat ik het nog wel eens vaker doe…

Vandaag een tekst over rijkdom. Op het eerste gezich zou je kunnen denken dat de Spreukendichter luiheid aanmoedigt. Mat je maar niet af, waarom zou je hard werken? Als dat is om rijk te worden, dan heeft dat geen zin. Het woord zegt het al: rijk-dom. Er zijn er maar weining rijk geworden met zichzelf afmatten. En afmatten is nog wel iets anders dan hard werken. Mijn moeder zaliger placht altijd te zeggen: er is nog nooit iemand dood gegaan van hard werken. Rijkdom kan en mag sowieso nooit een doel op zich zijn. Weet je het nog van die kameel en het oog van de naald? Tijdens de krach in de jaren 30 van de vorige eeuw pleegden velen zelfmoord, omdat al hun rijkdom in een klap was verdwenen…. of zoals onze tekst zegt, het vliegt weg als een wegschietende arend. Zo is die er en zo is die verdwenen. Wist je dat mensen die een grote prijs winnen in de een of andere loterij begeleiding krijgen hoe er mee om te gaan? Het geld vliegt je zak uit.

De Here Jezus zei dat we schatten op aarde moeten vergaren, (Mat. 6:19-21)maar schatten in de hemel, daar kan de mot en de roest er niet bij. Natuurlijk moeten we hard werken, wat voor werk we ook doen, we worden ervoor betaald om onze jas uit te doen en de mouwen op te stropen. Dat alleen moet en kan al een getuigenis zijn, doe het voor de Here. Je kunt dromen van een voltijds bediening, of je kunt met twee benen in de samenleving blijven staat en daar het verschil maken. Het geld wat je verdient mag je gebruiken om er anderen mee te zegenen en om Gods koninkrijk te bouwen. Maar, en dat is met alles zo laat het je niet beheersen, laat het geen heer over je zijn, want we hebben maar 1 Heer, en dat is de Opgestane!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.