Je hart volgen

Leave a comment Standard

Wie op zijn hart vertrouwt, die is een dwaas, maar wie in wijsheid zijn weg gaat, die zal ontkomen. — Spreuken 28:26 (Herziene Statenvertaling)

Lezen: Spreuken 28:19-28

Hoe vaak horen we dat? Je vraagt iemand om advies voor een belangrijk iets. Nieuwe baan, partner keuze, verhuizing etc. En heel vaak hoor je dan: ‘Volg je hart!’ Als ik de Bijbel moet geloven, en dat doe ik 🙂 dan is dat niet zo’n goed advies, helemaal niet. De Here Jezus zegt dat uit ons hart allerlei verkeerde dingen komen (Math.15:19) en ditzelfde Spreukenboek raadt ons aan om niet op ons eigen inzicht te vertrouwen maar met ons hele hart op de HERE te vertrouwen (Spr. 3:5-6) Dat is andere koek dus. Ons hart geeft ook ons gevoel aan en natuurlijk kan de Heilige Geest dat gebruiken. Maar in wijsheid je weg gaan, door de Bron van Wijsheid, de Heilige Geest, te raadplegen, kom je veel verder. Misschien denk je dat het moeilijk is om Gods Stem te verstaan, maar dat is niet zo. Het is lastig, omdat we zoveel lawaai om ons heen hebben en veel verkeerde adviseurs. Maar Jezus zegt dat Zijn schapen, en dat zijn wij, Zijn stem zullen verstaan, herkennen. Als je veel met iemand praat en die persoon ook aan het woord laat, dus ook veel luistert, dan herken je die stem. En wiens hart springt niet op als je de stem van je geliefde hoort? Zo is het ook met de Stem van God. Door de stille omgang met Hem, vanuit de intimiteit ga je Zijn stem herkennen. Dat kost wel tijd, dat noemen we investeren, maar wel met een hoog rendement! Wat is er beter om de Stem van God te horen en Hem om raad te vragen? Ook in de alledaagse dingen van het leven. Als Hij al weet heeft  van het aantal haren op je hoofd en ze dagelijks telt, hoeveel te meer is Hij geïnteresseerd in ons hele doen en laten?

Hij wil ons, door de Geest, raad geven, Zijn oog is op ons, Hij houdt een oogje in het zeil. De vrede des HEREN is het begin van alle wijsheid, zegt Spreuken een betere adviseur kun je je niet wensen. Daarbij hoef je je gevoel heus niet uit te schakelen. Maar weet dat wat er in het Woord staat (Ken het Woord) nooit in strijd zal zijn met wat Gods Geest zegt. Klikt het dan in je hart, dan weet je het zeker. Op het getuigenis van twee of drie zal iets vaststaan: Het Woord, de Geest en je hart. Dat is iets anders dan je hart volgen en het is ook nog eens je GBV (Gezond Boeren Verstand) gebruiken, dat heb je tenslotte niet voor niets gekregen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.