Ze liggen al klaar!

Comments 2 Standard

Want wij zijn Zijn maaksel, geschapen in Christus Jezus om goede werken te doen, die God van tevoren bereid heeft, opdat wij daarin zouden wandelen. — Efeziers 2:10 (Herziene Statenvertaling)

Lezen: Efeze 2:1-10

Wandelen is goed voor je. Iedere middag, in de pauze, gingen mijn collega’s en ik vroeger, een half uurtje lopen. Even bewegen, even weg van die drie beeldschermen, die je als planner nodig hebt. Even geen telefoon, even eruit. Als we dan ’s middags terug kwamen, waren we opgefrist, is je hoofd even met iets anders bezig geweest en kunnen we er weer tegenaan.

God heeft ons gemaakt, geschapen in Christus Jezus, dus nieuwe, wedergeboren, mensen, van ons gemaakt. Uit genade, de gave van God, die we door geloof ontvangen, om te wandelen. Te wandelen in goede werken. En niet zomaar werken, nee, werken die Hij van te voren heeft bereid. Ze liggen dus al klaar. Hij heeft ze niet alleen bedacht, ze liggen al klaar, kant en klaar. We hoeven ze alleen maar af te halen en te gaan doen. Zo eenvoudig is het.

Wanneer je leert bewegen in de kracht van de Heilige Geest is het doen van goede werken geen opgave, maar een vreugde. En het kost je nauwelijks inspanning. Ik lees vaak onder verslagen van onze evangelisatie acties zoiets als; ‘wat goed dat jullie dat doen’ etc. Wel, het is goed, omdat het goede werken zijn, kan je betere bedenken dan mensen tot Jezus leiden en zieken te genezen? Maar we doen het niet uit plicht, we doen het uit roeping en liefde, en daarbij: het is nog leuk ook! Ik krijg er nieuwe energie door, wanneer de Kracht van de Heilige Geest door mij heen naar anderen stroomt en hun leven en toekomst voor altijd verandert. En het kost geen moeite, ze gingen al klaar!

Als we dingen uit plicht doen, is het wettisch. Je wordt soms wel eens gemanipuleerd als er op een bepaald vlak te weining mensen zijn om de dingen te doen,maar dat is niet zoals God het wil. Manipulatie is toverij en daar moeten we ons verre van houden, zeker in de kerk!

Maar het begint bij een luisterende houding. ‘Heer, waar wilt U mij gebruiken? Wat kan ik voor U doen?’ Als we zo wandelen, in de door Hem voorbereide goede werken, krijgt een burn-out geen kans, maar staan we steeds in vuur en vlam voor Jezus. Wandelen is goed voor je, wandelen in de door Hem voorbereide goede werken, waar of wat dan ook, nog meer. Dan raak je niet uitgeput, maar ontvang je telkens weer nieuw vuur en nieuw elan om het te gaan doen. Nooit met tegenzin, maar altijd vrolijk en opgewekt. Iemand zei laatst tegen me: ‘jij bent ook  nooit chagrijnig’ En dat klopt, wandelen in goede werken, ook op je werk, als je dat doet als voor Heer, maakt je opgewekt en vrolijk.
Maar het begint met de vraag: waar en hoe wilt U mij gebruiken, Heer? Dan is iedere dag weer een verrassing en leuk!

2 gedachtes over “Ze liggen al klaar!

  1. Pingback: Ze liggen al klaar! |

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.