Vernederd en verhoogd 

Leave a comment Standard

Want ieder die zichzelf verhoogt, zal vernederd worden en wie zichzelf vernedert, zal verhoogd worden. — Lucas 18:14 (Herziene Statenvertaling)

Lezen: Lukas 18: 9-14

De Here Jezus vertelt hier een hele mooie gelijkenis. Twee mensen gaan naar de tempel. Een farizeeër en een tollenaar. De eerste is nogal verguld van zichzelf. Hij bedankt God dat hij niet zo is als die tollenaar. Hoogmoed ten top. De tollenaar weet dat hij een zondaar is en Gods genade nodig heeft. Die krijgt hij ook, want niemand die tot God komt, zal Hij uitwerpen! Maar hoe kom je tot Hem? Als degene die het allemaal zo goed voor elkaar heeft, die denkt dat God blij moet zijn met zo’n dienaar? Je ziet het tegenwoordig wel, al die titels, die mensen zich toebedelen. Apostel zus, evangelist zo, profeet hier, leraar daar. En begrijp me goed, ik verlang naar het herstel van de vijfvoudige bediening in het Lichaam van Christus, waar de heiligen worden toegerust tot dienstbetoon. Maar laat anderen maar zeggen wat jij bent, want dat blijkt niet uit je titel, maar uit wat je doet. Een evangelist die nog nooit iemand tot Jezus heeft geleid, is geen evangelist, een apostel, die nog geen gemeente gesticht heeft, is geen apostel etc. 

Hoogmoed ligt, bij ons allen, op de loer. En satan, die zelf daardoor gevallen is, weet dat als geen ander.  Wat vinden de mensen van mij? Zien ze mij wel, zien ze wel wat ik allemaal doe? Maar het gaat niet ons ons, het gaat om Hem. Wordt door ons werk in Gods Koninkrijk de Naam van Jezus verheerlijkt? Daarom moeten we oppassen met al die titulatuur over onze bediening. Het gaat tenslotte om het Dienen, het woord zegt het al.

Wie zichzelf verhoogt, zal  vernederd worden. Maar wie zichzelf vernedert, in alle nederigheid en afhankelijkheid zijn werk voor de Heer doet, zal worden verhoogd. Lintjes op Koningsdag zijn prachtig, maar het mooiste lintje wat je krijgen kunt is dat van Jezus als Hij: goed gedaan, trouwe dienstknecht, over weinig ben je trouw geweest over veel zal ik je stellen! (Math. 25:21)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.