Volwassen en sterke liefde

Leave a comment Standard

Wees waakzaam, sta vast in het geloof, wees manmoedig, wees sterk. Laat alles bij u in liefde gebeuren. — 1 Korintiers 16:13-14 (Herziene Statenvertaling)

Lezen: 1 Kor. 16:13-24

Paulus is aan het einde van zijn brief aan de Korinthiers gekomen. Eigenlijk vat hij nog kort samen wat hij al in de brief heeft verteld. Dat ze waakzaam moeten zijn, omdat er partijschap op de loer ligt. We zijn geen volgers van een leer of een persoon, we zijn volgers van Jezus. Het geloof vat feitenlijk de gaven van de Geest, zoals besproken in hoofdschuldige 12 en 14 samen. Geloof is de gave die de andere gave aanwakkert en aandrijft en de wonderen in werking zet. Manmoedig is goed vertaald als volwassen. Dat is dus niet zeuren en janken, maar de schouders recht en er tegenaan, wetend en beseffend welk een geweldige kracht er in ons schuilt. Dus inderdaad sterk, niet in eigen kracht, want dat is vlees, maar door de Geest. Zoals David dat verwoorde: Met mijn God loop ik op een legerbende in en spring ik over een muur. 

En dan weer die verwijzing naar hoofdstuk 13: de liefde. Alles wat we doen, moet gedreven worden door de liefde, tot elkaar, als gemeente, plaatselijk en wereldwijd, maar ook naar de mensen om ons heen, die de Here Jezus nog niet kennen. Het is juist de liefde, die ons moet onderscheiden van de rest. Daarom ook, al die discussies op Facebook of andere sociale media, ik mis daar zo vaak de liefde. Wat men zegt zou dan misschien nog wel waar kunnen zijn, maar als de liefde ontbreekt, is het alsnog schel metaal en doet het zeer aan je oren. Laten we ons er boven stellen en alleen maar getuigen wat en wie God voor ons is. De letter dood, maar de Geest maakt levend. Als alles in liefde gebeurt, heeft het een andere klank, want dan zijn we gestemd, afgestemd op wat de Here wil. Als de liefde ons niet drijft, moeten we ons afvragen wat het wel is en dat is meestal niet de goede bron. Waakzaam zijn, op jezelf letten, wat is mijn motivatie? Waarom doe ik dingen, of laat ik ze juist. Als liefde niet de drijfveer is….. zoals dat oude lied al zong: al wat gedaan wordt uit liefde tot Jezus, dat houdt zijn waard en zal blijven bestaan!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.