Zwaard en schild

Leave a comment Standard

Ieder woord van God is gelouterd, Hij is een schild voor hen die tot Hem de toevlucht nemen. — Spreuken 30:5 (Herziene Statenvertaling)

Lezen: Spreuken 30:1-6

Zagen we gisteren dat Gods Woord een scherp en tweesnijdend zwaard is, hier zien we dat het gelouterd is. Louteren is het reinigen, door vuur, van metaal. Het wordt gesmolten, zodat het uit de erts komt. Op een hoge temperatuur. Alle ongerechtigheid moet eruit, zodat het pure metaal over blijft. Als Gods Woord gelouterd is, beproefd door vuur, dan weten we dat het waar is. Het is tenslotte Gods Woord: onfeilbaar, onwankelbaar. Luther zei het al: Het zal geen duimbreed wijken. Zo zie je dat het zwaard sterk is, gelouterd en gehard, bestand tegen een stootje. 

Dan komen we weer een stuk uit Gods wapenrusting tegen: het schild van geloof, waar we, volgens Efeze 6, alle brandende pijlen van de boze mee kunnen afweren. En hier zien we dus wat dat schild is: het is de Here Zelf! Alle brandende pijlen, van twijfel, van ziekte, van armoede, van zorgen en lasten, we kunnen ze alleen maar afweren als we bij Hem schuilen. Dan is Hij ons schild. Vorige week hoorden we het nog zingen. De enige keer dat het, bij mijn weten, nog gezongen wordt bij officiële gelegenheden, na de dienst voorafgaande aan dodenherdenking: ‘Mijn Schild en de betrouwe, zijt Gij, O God, mijn Heer. Op U zo wil ik bouwen, verlaaat mij nimmermeer’, het zesde vers van het Wilhelmus. En dat is zo waar. Niemand die bij Hem schuilt komt bedrogen uit. Als alles om ons heen lijkt in te storten, Hij is betrouwbaar, te vertrouwen. Psalm 91 komt in mijn gedachten: Wie in de schuilplaats van de Aklerhoogste is gezeten, zal overnachten in de schaduw van de Almachtige. Kan je  een veiliger plekje bedenken? 

Het is alleen wel iets wat je moet doen, je moet dat schild van geloof opheffen, over je gezin, je financiën, je gezondheid en noem maar op. Het is het schild van geloof, van geloof in God. Vertrouw je Hem, of op jezelf? Nogmaals er is maar 1 ding dat je moet doen, en dat is in actie komen, dat schild dus gebruiken, in geloof en vertrouwen, dat Hij het doen zal!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.