Goddelijke ongehoorzaamheid 

Leave a comment Standard

Men moet aan God meer gehoorzaam zijn dan aan mensen. — Handelingen 5:29 (Herziene Statenvertaling):   

Lezen: Hand. 5:24-42

Wat een prachtig en spannend verhaal vinden we hier. En dat klopt ook, wanneer je je gaat bezig houden met de verspreiding van het evangelie heb je iets te vertellen. Nadat de verlamde man bij de Schone Poort genezen was, brak er nog meer opwekking uit dan er al was. 3000 met Pinksteren en 5000 bekeerlingen na dit wonder, vertelt de Bijbel. De geboorte van een Mega kerk! En het gaat maar door. Iedere dag zijn ze te vinden op de straat en bij de Tempel, het hart van het religieuze leven in Israel. Totdat ze weer opgepakt worden en achter slot en grendel gezet. Maar ’s nachts worden ze gewoon bevrijd door een engel, die ze de opdracht geeft om weer de straat op te gaan en het evangelie te verkondigen. Ik zou wel willen dat er meer van dat soort engelen waren, zodat we het evangelie niet meer voor onszelf houden en lekker zitten te cocoonen in onze kerken, maar het brengen, daar waar het hoort: op de straten en de pleinen! Maar in no time worden ze weer opgepakt en staan de voor de hoge raad, dezelfde die Jezus ter dood veroordeelde en dus verantwoordelijk was voor Zijn lijden en sterven. Menselijk gezien dan, want eigenlijk was de gehele mensheid dat. Maar dat even terzijde.  Het hoogste van het hoogste van het kerkelijke leven in die tijd. En wat probeert men? De opwekking te stoppen. Een beeld wat we al zo vaak in de geschiedenis hebben gezien: religie wederstaat de Heilige Geest. Religieuze geesten zijn blijkbaar in staat om een opwekking te stoppen, ook hier in Nederland, waar ooit de Nijkerker beroering was, waren het de kerkmensen die het maar ongepast vonden, dat mensen huilden en kreunden en rare bewegingen maakten in de diensten. En het werd gestopt. Waarom?Omdat religieuze geesten ingang hebben en rechtmatige grond waar religie boven relatie gaat. Maar wanneer je vol bent van de Heilige Geest, zoals de apostelen, dan kan niets of niemand je stoppen. Je hebt een missie, een drive: mensen vertellen van die Naam. Of, zoals de engel het zei: Ga en spreek de woorden van dit leven. Want als we het evangelie brengen en mensen reageren daarop, dan brengen we leven, spreken we leven, verspreiden we leven. Niets en niemand kan je dan meer stoppen. Als de Heilige Geest over je komt zul je Zijn getuige zijn (Hand. 1:8). Dat getuigen ook het woord martelaar in zich heeft,  zien we meteen weer een paar verzen verderop, ze worden, zonder vorm van proces gegeseld en weggestuurd. Maar dan zijn ze juist verheugd dat ze om De Naam van Jezus hebben moeten lijden. Obelix zou zegggen: ‘Rare jongens, die discipelen’, en dan heeft hij gelijk. Want raar is apart en apart betekent heilig. Dat hoef je niet door de Paus verklaard te worden, dat ben je, als de Heilige Geest in je woont. En dan kan geen wereldlijke of religieuze macht je meer stoppen. Het evangelie bruist in je, brandt in je en moet er uit! Dat is mijn verlangen, dat we als kerk weer zo gaan functioneren. Naar buiten toe en naar de mensen toe, want de oogst is groot, daar ligt het niet aan, het is het aantal arbeiders……

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.