Ik zie, ik zie wat jij niet ziet

Leave a comment Standard

Want onze lichte verdrukking, die van korte duur is, brengt in ons een allesovertreffend eeuwig gewicht van heerlijkheid teweeg. Wij houden onze ogen immers niet gericht op de dingen die men ziet, maar op de dingen die men niet ziet; want de dingen die men ziet, zijn van het ogenblik, maar de dingen die men niet ziet, zijn eeuwig. — 2 Korintiers 4:17-18http://dawo.nl/?p=5167

Lezen: 2 Kor 4:16-5:10

Wat was dat altijd een leuk spelletje: Ik zie , ik zie wat jij niet ziet en het begint met een…… Je kan er uren mee zoet zijn. Maar zo is het ook in het geestelijke. Wat de een ziet als heel bijzonder, ervaart de ander weer als normaal. En eigenlijk zou het bijzondere normaal voor ons moeten zijn. We zouden niet verbaasd moeten zijn als iemand geneest of uit de dood wordt gewekt, eerder als het niet gebeurde. Wat zijn we in 2000 jaar tijd eigenlijk een hoop kwijt geraakt…..

We moeten onze ogen gericht houden op het onzienlijke, zegt Paulus, dus op de geestelijke wereld. Daar moeten we op gericht zijn, want dat is de plaats waar God Zijn gemeente heeft gehuisvest. Daar vindt de strijd plaats om verloren zielen, daar worden gebonden mensen vastgehouden en, als het goed is, door de gelovigen bevrijdt, in de naam Naam van  Jezus. Wanneer we zien wat voor ogen is, wat we met natuurlijke ogen kunnen zien, dan kunnen we verward raken en bang, angstig worden voor de toekomst. Elisa bad voor zijn knecht dat hij geestelijk mocht zien, en hij zag dat zij die met hen waren, meer waren dan de vijand. Dan snap je ook de eerste zin van dit tekstgedeelte, de lichte verdrukking, want die is geestelijk. Waarom wordt iemand verdrukt? Omdat hij of zij een gevaar is voor de vijand, omdat je een getuige bent van Jezus en zielen wint. Omdat je de hemel op aarde wil brengen. Gods heerlijkheid door jou heen. Dat vinden satan en zijn trawanten minder en ze gaan een ontmoedigingsbeleid aan. ‘Zal ik er dan maar mee stoppen?’ Nee, dan juist door gaan, je bent op de goede weg. Dan kijken naar wat je niet zien en handelen als de koning, die naast de Vader op de troon zit. Je autoriteit nemen en de vijand de wacht aanzeggen. Dat is balans, een eeuwig gewicht van heerlijkheid. De heerlijkheid van God in het Hebreeuws betekent zwaarte. En kan op je komen en soms kan je dan niet meer blijven staan. Een heerlijke tijd van genezing en herstel vindt er dan vaak plaats. Wat je ziet is dat mensen ‘vallen’, wat je niet ziet is de innerlijke genezing die plaats vindt.

Vleselijke mensen zien en kijken en oordelen alleen naar wat ze zien, geestelijke mensen, die door de Geest geleid worden, kijken naar wat ze niet zien met hun  natuurlijke ogen, maar wel met geestelijke. Onderscheiding heet dat en is een van de negen, zo belangrijke gaven van de Heilige Geest. Ik zie, ik zie……

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.