Verrotte beenderen

Leave a comment Standard

Een gezond hart is het leven voor het lichaam, maar afgunst is verrotting van de beenderen. — Spreuken 14:30http://dawo.nl/?p=5169

Lezen: Spreuken 14:28-35

De schrijver van Spreuken windt er geen doekjes om: mensen met een zachtmoedig hart zijn gezond en mensen die jaloers zijn hebben last van verotte beenderen. Pastoraal niet echt verantwoord, zou je zo zeggen. Dat zachtmoedige hart wordt door de Basis Bijbel vertolkt als vriendelijk en vergevend en daar zit wel wat in. De Bijbel ziet ons lichaam, ziel en geest als een éénheid, waarmee het feitenlijk een afspiegeling is van God zelf, Hij schiep ons tenslotte naar Zijn Beeld. Als je dat vasthoudt, die eenheid, dan kan het zomaar zijn dat wat we psychisch meemaken zich uit in ons lichaam. Dat is dan geen straf, zoals sommigen denken, maar oorzaak en gevolg. Wanneer we niet goed in ons vel zitten, uit zich dat in ons lichaam. Stress veroorzaakt hart en vaatziekten, dat weet iedereen. ‘Maak je niet druk, denk om je hart’, is een veelgehoord gezegde. De bijbel gaat er dus vanuit dat wanneer je goed in je vel zit, je ook gezond bent. In onze genezingsmodule leren we ook te kijken naar wortels waarom iemand ziek zou kunnen zijn. Bidden voor genezing en de wortels laten zitten, heeft net zo veel zin als het onkruid in je tuin maaien. Als het net gebeurd is, ziet het er netjes uit, maar na een regenbui en wat zonnenschijn staat het weer, minstens, net zo hoog.

Onvergevingsgezindheid en jaloezie zijn vaak wortels, waarmee in een mensenleven moet worden afgerekend, wil men in de vrijheid komen. Afgunst gaat nog verder dan jaloezie. Je misgunt het degene die iets fijns is overkomen. Je kunt op een gezonde manier jaloers zijn, zelfs God wordt beschreven als een ‘naijverig God’ Maar afgunst is demonisch en het verzuurt je, het verteert je van binnen uit. Merk je dat dat zo is, dan is er maar één oplossing: je eenvoudig er van bekeren. De Heilige Geest wil je daarbij helpen, allereerst bij het ontdekken, je overtuigen dat het zo is, en ten tweede bij het afrekenen ermee. Maar het begint bij je wil. Als jij het wilt, komt Hij je helpen, anders niet…

Overigens wil dit niet zeggen dat iedereen, die last heeft van zijn beenderen meteen jaloers zou moeten zijn. Dat is het gevaar wat we lopen, we weten meteen hoe het zit. In alle gevallen is het zo, dat we afhankelijk moeten zijn van de Stem van God, de leiding van de Heilige Geest. Die zal het ons laten weten.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.