Sterke liefde

Leave a comment Standard

Want de liefde is sterk als de dood, de hartstocht onstuitbaar als het graf. Haar vonken zijn vurige vonken, vlammen van de HEERE. Vele wateren kunnen de liefde niet uitblussen en rivieren spoelen haar niet weg. Al gaf iemand al het bezit van zijn huis voor de liefde, men zou hem smadelijk verachten. — Hooglied 8:6-7

http://dawo.nl/?p=5275

Lezen: Hooglied 8:5-7

Uit het Hooglied wordt niet zo vaak gepreekt, terwijl het toch een geweldig mooi boek is. Niet alleen omdat het de liefde tussen twee mensen beschrijft, maar omdat de diepere symboliek hier de Here jezus en Zijn Bruid, de gemeente, is. En dan krijgt het ook opeens een hele andere dimensie. Want dan wordt liefde sterk als de dood meteen verbonden aan het kruis, want zo lief had God de wereld. Maar dan wordt ook onze liefde terug naar de Here Jezus geschilderd: vurige vonken, vlammen van de HERE! Staan we nog in vuur en vlam voor Jezus? Of is onze liefde afgezwakt?
Het is als met een liefdesrelatie. Soms kan het hartstochtelijk zijn en innig, maar soms zit je gewoon samen op de bank naar iets op TV te kijken en kijk je elkaar aan; wat genieten we he? Ook dat is liefde. Je in elkaars gezelschap weten en van elkaar genieten. En de dood kan dat niet ontnemen. Het houdt niet op bij de dood. Ook al is je partner overleden, je blijft net zoveel van die persoon houden ook al is die er niet meer. Dat je dan later toch weer aan een nieuwe relatie begint wordt niet door iedereen begrepen. Maar het wil niet zeggen dat dan de liefde over is, nee, die persoon blijft de ware, maar je nieuwe partner, die ook vaak iemand verloren heeft, kan jou beter dan wie ook begrijpen, omdat die hetzelfde heeft meegemaakt. Dan wordt gedeelde smart, halve smart en gedeelde vreugd, dubbele vreugd. Je hebt beloofd elkaar trouw te blijven totdat de dood je scheidt. Dat is gebeurd, dus in dat opzicht ben je vrij. Mensen die dat veroordelen snappen er niets van. Zei de Here zelf niet: Het is niet goed dat de mens alleen is? Nou dan.
De liefde gaat over de grenzen van de dood, zeker de liefde tot de Here God en de Here Jezus. Daarom kan je Hem ook nooit verloochenen, al kost het je leven, dat snappen de mensen die willen dat je Hem afzweert niet. Want het leven is mij Christus en het sterven winst, zei Paulus.
Echte liefde komt van God, als twee mesen echt van elkaar houden, is dat iets goddelijks, wat Hij in hun hart heeft uitgestort. Maar de liefde van Jezus kostte Hem het leven, omdat Hij zoveel van ons houdt. En het graf hield Hem niet tegen, Hij stond op uit de dood, want we hebben een levende Bruidegom, Die ons komt ophalen. Mijn bruidsschat is zoveel mogelijk mensen toe te voegen aan de schare die behouden wordt.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.