Overmoed

Leave a comment Standard

Komt overmoed, dan komt ook schande, maar bij de ootmoedigen is wijsheid. — Spreuken 11:2

http://dawo.nl/?p=5290

Lezen: Spreuken 11:1-8

Wist je dat het engelse wood voor overmoed 'Dutch Courage' (Hollandse moed) is? Dat is blijkbaar hoe we in het buitenland bekend staan als Hollanders. Overmoedig. De Naardense Bijbelvertaling heeft hier 'onbekooktheid' gebruikt, ook een mooi iets. Want dan ben je een halve gare.
Overmoed, wat is dat? Het is dat je buiten jezelf bent en dingen doet, die ondoordacht zijn, gedreven door adrenaline i.p.v. door de Heilige Geest. Ja, het kan ook in een tijd van bediening voorkomen, dat je God zo ziet bewegend en je daardoor denkt dat alles kan. Dat alles mogelijk is, wil nog niet zeggen dat alles kan. Paulus zegt dat ook tegen Timotheüs: we hebben geen geest van lafhartigheid gekregen,maar de Geest van Kracht, Liefde en Bezonnenheid. Dat wil niet zeggen dat je eerst een half uur met de Heer moet gaan overleggen voordat je iets doet. Nee, je moet je er op toe leggen meer en meer Zijn stem te verstaan en dus te herkennen. Is iets wat je doet uit jezelf, of is het van God? Telkens als ik ga preken vraag ik aan de Heer of Hij alles van mij eruit wil filteren en alleen datgene doorgeeft wat van Hem is. Dan komt het voor dat ik dingen niet zeg, die ik voorgenomen had te zullen zeggen, of andersom. Dat betekent het dat we afgestemd zijn op Hem. Want dat is wijs. Ootmoed is dus het tegenovergestelde van overmoed. Ootmoed wil zeggen dat je in alle nederigheid je afhankelijk weet van Hem en je door Hem laat leiden. Dan val je geen builen, komt er geen schande en sta je niet voor schut.
Voor gek staan kan wel, omdat de wereld en de religieuze mensen je voor gek verslijten als je helemaal gaat voor Jezus. Maar dan stem ik in met David, die in zijn ondergoed voor de ark danste met wat hij tegen Michal zijn vrouw zei: Zelfs als ik me nog gekker zou gedragen, zou het geen probleem zijn (2 Sam.6) Zijn vrouw beleef overigens kinderloos, omdat ze geen respect had voor David en zijn uitbundige vrolijkheid voor de Heer.

Afgestemd blijven op de Heilige Geest zorgt ervoor dat je de moed hebt als het nodig is, maar nooit de grens overschrijdt. Dat is wijsheid. Ik wil meer en meer wandelen in die afhankelijkheid, ootmoedig i.p.v. overmoedig, maar zeker wel moedig, want ik schaam me niet voor het evangelie, de kracht van God tot redding voor iedereen, die gelooft!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.