Helemaal toegerust

Leave a comment Standard

Heel de Schrift is door God ingegeven en is nuttig om daarmee te onderwijzen, te weerleggen, te verbeteren en op te voeden in de rechtvaardigheid, opdat de mens die God toebehoort, volmaakt zou zijn, tot elk goed werk volkomen toegerust. — 2 Timoteus 3:16-17

http://dawo.nl/?p=5292

Lezen: 2 Timoteus 3:10-17

Dat ik een liefhebber ben van Gods Woord moge duidelijk zijn, ik maak iedere dag weer met plezier deze Opfrissers. Heerlijk vind ik het om in het Woord te duiken en voor mezelf (en anderen) iets ter lering eruit te halen. Vandaag is daar een duidelijk voorbeeld van. Het begint met hett feit dat ieder Woord, en hier wordt natuurlijk in eerste instantie het Oude Testament mee bedoeld, door God is ingeblazen, wat duidt op de bemoeienis van de Heilige Geest. Nu geldt dat uiteraard ook voor het Nieuwe Testament. Beiden zijn nodig en vullen elkaar aan. De Bijbel is voor velen altijd al een bron van inspiratie geweest, van troost en bemoediging. Hier zien we nog een ander doel van het Woord: toerusting. Ergens voor toegerust zijn betekent dat je ergens klaar voor bent. Kaar om God te verheerlijken en te aanbidden door middel van goede werken. Die je niet doet om een wit voetje bij God te behalen, of een (beter) plekje in de hemel te verdienen, maar omdat je van Hem houdt. Daar hoort thuis zijn in het Woord ook weer bij. Lezen, herlezen, overdenken, erover leren, onderwijs krijgen, bijbelstudies doen, diep(er) graven in het Woord. Het is een schat die nooit verveeld, mits je het ook leest onder de inspiratie van de Heilige Geest. Hij maakt het Woord levend, want zonder Hem kan het Woord, de letter, ook doden. Zovelen misbruiken het Woord om anderen ermee om de oren te slaan en dat kan nooit de bedoeling zijn. Dan doodt het, maar de Geest maakt levend. En die balans hoort er te zijn. Zoals de oude berijmde Psalm zegt: ‘Heer, ai maak mij Uwe wegen, door Uw Woord en Geest bekend’. Dan kunnen we voor ieder probleem een oplossing vinden in het de Heilige Schrift. Mannen staan erom bekend dat, als ze een nieuw apparaat of gadget hebben gekocht er eerst mee aan de slag gaan, voordat ze de gebruiksaanwijzing lezen. Helaas is dat met veel mensen ook zo over hun leven. Zo zou het op iedere geboortekaartje moeten staan: voor gebruik eerst de gebruiksaanwijzing leven….. Het Woord van God! Lees die in ieder geval opdat je toegerust bent om het goede te doen. Mijn gebed is, ook voor vandaag is: gebruik mij, Heer, voor Uw glorie.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.