Jukloos

Leave a comment Standard

Sta dan vast in de vrijheid waarmee Christus ons vrijgemaakt heeft, en laat u niet weer met een juk van slavernij belasten. — Galaten 5:1

http://dawo.nl/?p=5354

Lezen: Galaten 5:1-12

Paulus wordt wel de apostel van de genade genoemd en als er iemand wist wat genade was, dan was hij het wel. Hij noemt zich ergens de ergste zondaar ooit. Hij had tenslotte de gemeente, dus, naar Jezus eigen woorden, Hemzelf vervolgd! Dat je dan in genade aangenomen wordt stemt hem tot diepe, diepe dankbaarheid en maakt hem meteen een voorvechter van de vrijheid van de genade. Paulus, zelf een gelovig Jood,opgegroeid aan de voeten van Gamaliel, een bekend en zeer wijze Farizeeër, wist wat de wet inhield en wat voor juk het kon zijn. Ook vandaag de dag leven nog steeds veel mensen onder dat juk. En in angst. Want als je gezondigd hebt, dan is God boos op je en staat klaar om je te straffen, denkt men dan. Het is soms zo diepgeworteld, dat het er niet uit te krijgen is. Zodra mensen tot levend geloof komen staan ze toch weer klaar met allerlei wetjes en regeltjes. De tendens om de joodse wortels van ons geloof weer nieuw leven in te blazen kan daar debet aan zijn. Op zichzelf is het niet verkeerd, maar het gevaar van Wetticisme ligt op de loer. Er was ooit een gemeente die daar mee begon, op zaterdag, sjabbat, samenkomen, de joodse feesten houden etc. En het eindigde dat de mannen zich moesten laten besnijden. Wees voorzichtig, want zoals Paulus ook in het te lezen stukje schrijft: een beetje zuurdesem doorzuurt het hele deeg.

Wij zijn vrij van de wet, door de genade, omdat we alleen door de genade kunnen worden behouden. Een oude dominee verzuchtte ooit eens: ‘als ik 1 stofje aan mijn behoud zou moeten toevoegen, ik zou voor eeuwig verloren zijn!’ Hij begreep wat genade is, een gratis geschenk, wat je alleen maar hoeft te ontvangen. That’s it! Niet meer en niet minder. Een ieder die de Naam van Jezus aanroept, zal worden gered, halleluja!

Laat niemand je dus weer een juk opleggen van je moet dit en je moet dat. Laat de Heilige Geest je leiden om af te rekenen met zonde in je leven en het doen van dingen tot eer van de Heer. Dan komt het van binnen uit en is het echt. Anders is het hypocriet en de ongelovige heeft daar een hele fijne neus voor! Vernieuw je denken door de gedachten van Christus te hebben, geleid door de Geest. Dat is geen last, dat is een lust!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.