Ontwapend, te schande en getriomfeerd

Leave a comment Standard

Hij heeft de overheden en de machten ontwapend, die openlijk te schande gemaakt en daardoor over hen getriomfeerd. — Kolossenzen 2:15

Lezen: Kolossenzen 2:4-15

Het kruis is het meest essentiële in de hele christelijke godsdienst. Haal je dat eruit, dan snij je het hart eruit. Want aan het kruis gebeurde namelijk het allerbelangrijkste feit in de gehele menselijke geschiedenis. Daar werd de zonde tussen God en de wereld verzoend (2Kor.5:19), daar werd satans autoriteit over de wereld ontnomen en aan Jezus en Zijn volgelingen gegeven, (mat. 28:17-19) daar werden we overheden en machten ontwapend, openlijk te schande gemaakt en in een triomftocht belachelijk gemaakt. In die tijd was het gebruikelijk dat overwonnen koningen en veldheren naakt meegevoerd werden aan het paard van degene die hen overwonnen had. Ze moesten lopen of, als hen dat niet meer lukte, sleepten ze achter het paard aan.

Zo, zegt deze tekst, zijn satan en al zijn trawanten dus behandeld op het moment dat Jezus uitriep: ‘het is volbracht!’ en Hij drie dagen later weer opstond uit het graf. Aan het kruis zijn alle bewijsstukken tegen ons uitgewist met het kostbare bloed van Jezus, iedere overtreding, zonde en mislukking is vergeven en vergeten. Uitgewist.

Het plan van satan, om de mensen af te houden van God en ze te vernietigen is mislukt. En de hele geestelijke wereld weet het. Toch heeft Hij nog veel macht, althans, zo lijkt het. Dat lijkt het inderdaad. Hi heeft nog wel veel kracht, maar niet veel macht. Die autoriteit is hem ontnomen en hij kan strijden wat hij wil, de overwinning is al behaald. Het is als met het Nederlands elftal. Ze konden afgelopen dinsdag voetballen wat ze wilden en zelfs winnen, ze hebben toch verloren omdat ze niet naar het WK gaan.

Satan lijkt soms te winnen, maar hij zal de eindstreep niet halen Halleluja.

Nu is het alleen aan ons, de gemeente, het Lichaam van Christus, om die autoriteit over ziekte en machten uit te oefenen vanuit onze positie in Christus. En dat is wat maar weinig mensen weten, laat staan gebruikten. Gaan we dat weer oppakken, dan zullen we snel minder overwinningen gaan zien bij de vijand, alleen maar nederlagen, omdat hij al een verslagen vijand is.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.