Opletten geblazen

Leave a comment Standard

Mijn zoon, als zondaars jou willen verleiden, bewillig er dan niet in. — Spreuken 1:10

http://dawo.nl/?p=5364

Lezen: Spreuken 1:8-19

Het is zo ontzettend belangrijk met wie je omgaat. ‘Waar je mee omgaat word je mee besmet’, zegt een bekend spreekwoord. En dat is waar. Het geldt voor ons, het geldt voor onze kinderen. Hoe vaak hoor je dat iemand op het slechte pad is gekomen omdat hij ‘verkeerde vrienden’ had?

Het gaat alleen vaak zo subtiel, er lijkt geen kwaad in te schuilen. Maar Psalm 1 geeft zo mooi aan hoe het gaat:

1) Welzalig de man die niet wandelt in de raad der goddelozen. Je bent samen op weg, nog niets aan de hand.

2) die niet staat op de weg der zondaars. Hij is al blijven staan, maar kan nog steeds terug. Al wel een fase verder

3) noch zit in de kring der spotters, hij is er bij gaan zitten en zit er dus middenin, maakt er deel van uit.

Zo eenvoudig en subtiel gaat het vaak. Onze Nederlandse taal is nog zo’n mooi spreekwoord rijk: ‘Zeg me wie je vrienden zijn en ik zal zeggen wie gij zijt’ (Het klinkt wat ouderwets, maar als je in Brabant werkt, hoort ge dat elken dag)

En dat is zo, het is veel makkelijker om door je vrienden beïnvloed te worden, dan dat jij, in je eentje, hen beïnvloed.

Daarom is het oppassen geblazen. Hoe waar is dan het lied: Welk een Vriend is onze Jezus, uit Johannes de Heer. Als Hij onze vrind en metgezel is, dan kan Hij ons beïnvloeden en ik weet niet door wie ik beter beïnvloed zou willen worden dan door Hem.

Wees op je hoede, ook mensen in je Kerk of Gemeente hebben niet altijd het beste met je voor. Ik waarschuwde al eerder voor het gif van roddel. Laat het bij jou stoppen! En breek het af. Positief in de wereld staan, betekent ook positief denken en spreken. Dan worden we frisse en aantrekkelijke mensen op wie het kwaad geen vat heeft, omdat het, door de zalving van de Heilige Geest, van ons af glijdt.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.