Gouden regel

Leave a comment Standard

Alles dan wat u wilt dat de mensen u doen, doet u hun ook zo, want dat is de Wet en de Profeten. — Matteus 7:12

http://dawo.nl/?p=5372

Lezen: Matteus 7:7-12

We kennen deze tekst allemaal als spreekwoord: ‘wat gij niet wilt dat u geschiedt, zo doet dat ook een ander niet’ Wist je dat dit gezegde uit het apocriefe boek Tobith komt? (Tob.4:15) In het Jodendom was deze negatieve vorm dus bekend. Maar de Here Jezus draait het om: Hij spreekt in positieve zin. Doe aan anderen wat je zou willen dat ze met jou doen. Men noemt dit wel de ‘gouden regel’ Het heeft ook hier weer alles te maken met het Gij Geheel Anders uit Efeze 4:20. Want in negatieve zin snapt iedereen het wel, maar in het positieve denkt men dat je gek bent. Toch zit er een belangrijke les in. De voorgaande verzen zijn ook ontzettend bekend, maar mij persoonlijk was het nooit opgevallen dat ze bij elkaar hoorden. Dat stukje over bidden, zoeken en kloppen, gebedsverhoring dus. Ons gedrag naar anderen toe kan dus de verhoring van ons gebed in de weg staan! Zijn we gericht op onszelf of op de ander. Egoïstisch gedrag vinden we jammergenoeg ook onder het volk van God en dat kan dus een ontzettende blokkade zijn.

Als we gericht zijn op het feit dat we de ander zo behandelen zoals we zelf behandeld zouden willen worden, dan stappen we een nieuwe dimensie in. Want dat gaat niet niet meer om onszelf, maar om de ander. Hoe zou hij of zij het fijn kunnen hebben, geholpen willen worden? Hoe zou ik zelf in die omstandigheden willen dat men met mij omgaat? Het heeft alles te maken met je naaste liefhebben als jezelf. En wanneer je levensstijl, wat dat is het, zo is, zul je merken dat mensen, wanneer jij hulp nodig hebt, ook voor jou klaarstaan. De bijbel leert ons dat we oogsten wat we zaaien. Dat geldt dus ook hier. Zaai je het goede in mensen door hen te behandelen zoals jezelf behandeld zou willen worden, dan komt er een tijd dat dat terugkeert. Daar kun je van op aan, want daar zijn bijbelse principes voor. En het is nooit te laat om er mee te beginnen. Wat dacht je van vandaag?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.