Gras, dat vergaat

Leave a comment Standard

Ik, Ik ben het Die u troost. Wie bent u dat u bevreesd bent voor een sterveling, die sterven moet, voor een mensenkind, gras, dat vergaat? — Jesaja 51:12

Lezen: Jesaja 51:1-16

Wanneer we denken aan afgoderij, dan denken we vaak aan beeldenverering, zoals we die wel bij andere godsdiensten tegenkomen. Ik heb het daar vorige week ook al over gehad. Dat is eigenlijk voor iedereen zichtbaar. En beslist niet goed. Onze God is een jaloers God, Hij wil de Enige zijn. Maar weet je, het kan ook veel fnuikender. Als we naar deze tekst kijken dan zien we dat Hij de Enige is, Die troost. Ik, Ik ben het, 2 x Ik. En dus niemand anders. Maar hoe vaak zoeken we onze troost niet ergens anders? Denk aan medicatie, of aan eten, troost eten wordt dat wel genoemd, drank of drugs, of in ieder ander iets waar we troost bij zoeken, anders dan bij de Here Zelf. Nieuw Testamentisch gezien is de Trooster natuurlijk de Heiige Geest. Hij is altijd bij ons, verlaat ons niet en wil ons die troost geven die we nodig hebben. Troost elders zoeken is dus ook een vorm van afgoderij, waarvan we ons moeten bekeren!

En dan angst. Zovelen worden geplaagd door angst. Een van satans machtigste wapens. Want angst verlamt en het verhindert je te functioneren. We hebben tegenwoordig overal wel een fobie voor, en fobie is het griekse woordje voor angst. En voor mensen hoeven we al helemaal niet bang te zijn. Het is gras, dat vergaat. Mensen die je vandaag kwellen, zijn er morgen niet meer, bij wijze van spreken. Iedere sterveling moet sterven, iedereen gaat dood. Kijk naar de machten achter de mensen, als ze worden gebruikt door de tegenstander om jou het leven zuur te maken en bind die machten in Jezus Naam. Vrees voor mensen spant een strik, maar wie op de Here vertrouwen zijn onaantastbaar, zegt Spreuken 29:25

We hoeven dus voor niets en niemand bang te zijn. Onverschrokken, maar niet overmoedig. 2Tim 1:7 zegt dat we niet een geest van angst, vrees, gekregen hebben, maar Een van Kracht, Liefde en Bezonnenheid. Daar hoort het laatste dus zeker bij.

Wees niet bang voor gras, maar vrees de HERE, de God, Die er is, Die troost, Die Zich over je ontfermt, en Wiens liefde alle angst uitdrijft (1Joh.4:18)

Dus wees sterk en moedig, want de HERE der Heerscharen is aan je zij!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.