Vlees en Geest

Comment 1 Standard

Immers, zij die naar het vlees zijn, bedenken de dingen van het vlees, maar zij die naar de Geest zijn, de dingen van de Geest. Want het bedenken van het vlees is de dood, maar het bedenken van de Geest is leven en vrede. — Romeinen 8:5-6

Lezen: Romeinen 8:1-17

Vlees en Geest, een Bijbelse tegenstelling, die we ook vandaag in onze teksten tegenkomen. We zijn heel snel geneigd om het vlees te scharen onder alles en iedereen die niet wedergeboren is en de Geest bij hen die dat wel zijn. In eerste instantie is dat ook zo, maar het gaat dieper. Het heeft namelijk te maken met wie de leiding heeft in je leven. En dat kan, ook al ben je een kind van God, nog steeds je vlees zijn, mooi neergezet door de Basis Bijbel als je ‘ik’

Wanneer je je door je ‘ik’ laat leiden, je eigen vlees, dan kom je bedrogen uit, omdat je de verkeerde keuzes maakt in cruciale momenten van je leven, terwijl God anders bedacht had. Vlees is niet altijd begeerte of seksualiteit, zoals zo vaak gedacht wordt. Nee, het is het feit, dat je je niet durft overgeven aan de leiding van de Heilige Geest. Het is dus de controle uit handen geven en Hem de leiding geven. Dat kan in grote dingen, maar zeker ook in kleine dingen. Maar het is ook lastig, omdat we zelf graag achter het stuur zitten.

Maar hoe doe je dat dan?, zul je misschien vragen. Het begint met een relatie met de Heilige Geest, Hij is het Deel van de Drie-eenheid Die bij je inwoont, dus beter krijg je een relatie met Hem. Sommige mensen zeggen dat je niet met Hem mag communiceren, niet tot Hem mag bidden, maar ik zou niet-weten waarom niet. Hij is Degene, Die het dichtst bij je is. Begin met Hem iedere morgen Welkom te heten: ‘Goedemorgen Heiige Geest van God’ en het gebed wat we deze week al neerschreven.

Lees het Woord, wat in Efeze 6 het Zwaard van de Geest wordt genoemd, want Hij zal dat vaak gebruiken om tot je te spreken.

En luister naar Zijn stem en aanwijzingen en volg ze ook op.

Hij spreekt niet luid, maar het is Zijn zachte stem, die ons aanwijzingen en correctie, richting en sturing geeft.

Dan ga je die relatie ontwikkelen. Zeg in moeilijke situaties: ‘Help me Heiige Geest!’men je zult vaak meteen een oplossing krijgen. Hij is zo reëel, zo echt. Velen van ons, ik incluis, zouden voor problemen bewaard zijn gebleven in ons leven als we ons door Hem, in plaats van door ons ik, hadden laten leiden.
Moet je dan soms gekke dingen doen? Ja, maar geloof me, het is spannend en je komt nooit bedrogen uit. Leer Hem kennen en vertrouwelijk met Hem omgaan. Zoals de Psalm zegt: ‘Gods verborgen omgang vinden, zielen waar Zijn vrees in woont’ (Psalm 25:7 oude berijming)

En laat je leiden door de Geest in plaats van door je vlees. Dan wordt geloven niet meer saai, maar iedere dag een spannend avontuur. Wil je dat? Laat je dan door Hem leiden, avontuur gegarandeerd! En zal Zijn vrede in je zijn en zullen de gevolgen van je verkeerde beslissingen je niet je leven lang meer achtervolgen. Geloof me, het is de moeite waard!

Een gedachte over “Vlees en Geest

  1. Pingback: Vlees en Geest |

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.