God hoort

Leave a comment Standard

Ik heb de HEERE lief, want Hij hoort mijn stem, mijn smeekbeden. Want Hij neigt Zijn oor tot mij, daarom zal ik Hem al mijn dagen aanroepen. — Psalmen 116:1-2

Lezen: Psalmen 116

Iedereen kent wel van die momenten, dat je het gevoel hebt dat je gebed niet verder komt dan het plafond. Je bidt en bidt en bidt en er lijkt maar geen antwoord of oplossing te komen. Je komt zelfs op een moment dat je denkt of het nog wel zin heeft om te bidden, als het toch niks uitwerkt. Jesaja kende dat: Och dat U de hemel zou openscheuren (Jes.64:1)

Maar de Psalmdichter van vandaag, we weten niet wie hij is, zegt en ervaart het anders. Hij weet dat de HERE hoort, dat Hij zijn oor neigt. Daarbij moet je denken aan iemand die zijn hoofd draait op het moment dat hij, of zij, de stem van een geliefde hoort. He, hoor ik daar Mijn lief? Zo reageert de Here God als wij bidden: Hoor ik daar Mijn geliefd kind, die het uitroept naar Mij? Dat is Zijn reactie, als wij gaan bidden. Hij neigt Zijn oor, Hij spits Zijn oren. Want Hij wil naar je luisteren.

Er is een verschil tussen luisteren naar iemands gebed en het verhoren, maar het begint bij luisteren, naar horen naar je gebed. Weet je, wat je ook bidt, in ieder geval gehoord vandaag. Hij geeft je Zijn attentie, Zijn aandacht. Je hebt Zijn aandacht getrokken, als je bidt. Wat je bidt moet dan in overeenstemming zijn met Zijn wil, anders krijg je het never nooit niet. Dat mag duidelijk zijn. Maar weet dat Hij het beste met je voor heeft, dat Zijn plan voor jou vaststaat : een hoopvolle toekomst (Jes. 29:11) en dat Hij je wil zegenen met het goede, het welgevallige en het volkomene (Rom.12:2) en dan zal er een dag komen, dat je merkt dat Hij je gebed heeft gehoord, dat Hij ermee aan de gang is gegaan.

Maar blijf Hem aanroepen, gun Hem geen rust, zeker als je weet dat je bidt naar Zijn wil: om genezing , om redding,om uitredding . Want Hij is trouw en rechtvaardig en het belang van Zijn kinderen staat voorop. Je kunt dit dus ook als een proclamatie zien: Ik hou van God, want Hij hoort naar mijn stem

Of zoals de berijmde versie dat zo mooi zegt:

God heb ik lief, want die getrouwe Heer

Hoort naar mijn stem, mij smekingen, mijn klagen

Hij neigt Zijn oor, ‘k roep tot Hem al mijn dagen

Hij schenkt mij hulp, Hij redt mij keer op keer!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.