Zegen

Leave a comment Standard

Toen zei de Heer tegen Abram: “Vertrek uit je land. Verlaat je familie en het huis van je vader. Ga naar het land dat Ik je zal wijzen. Ik zal een groot volk van je maken. Ik zal je zegenen en je naam zal overal bekend worden. En je zal tot een zegen zijn. Als mensen jou goed behandelen, zal Ik goed voor hén zijn. En als mensen jou slecht behandelen, zal Ik slecht voor hén zijn. En door de zegen die op jou is, zullen alle volken van de aarde gezegend worden.”’

‭‭GENESIS‬ ‭12:1-3‬ ‭BB‬‬

Lezen: Genesis 12: 1-13

Vanaf vandaag tot en met Kerst volg ik het advent leesplan van de bijbel app.

God heeft een plan. Sowieso met ieder mens, maar ook een groter plan, dat voor de mensheid. Nadat de mens in zonde was gevallen en de Hof van Eden moest verlaten, gaat God verder. De slechtheid van de mens doet Hem besluiten om opnieuw te beginnen. De zondvloed komt en slechts acht mensen worden gespaard. Daaruit ontstaan weer nieuwe volken, die ook niet Gods weg willen gaan. Maar Gods plan gaat door. Hij roept Abram en zijn vrouw Sara en vertelt hen weg te gaan, te vertrekken uit een land waar hun hele familie de afgoden dienden om ze zo af te zonderen, te heiligen, voor Hem omdat uit de afstammelingen van Abram de Messias, de Redder der wereld geboren moet worden.

God geeft ze een geweldige belofte, maar zoals zo vaak in beloften, hangt er een voorwaarde aan verlaat datgene waar je aan gehecht bent, wat je zekerheid is en vertrouw op Mij. Doe wat ik je zeg en je zult een viervoudige zegen ontvangen:

1) Ik zal je tot een groot volk maken (en dat tot een stel dat samen onvruchtbaar is)

2) een grote naam, bekendheid bij iedereen

3) bemiddeling van zegening

4) bescherming van vijanden, vanwege de vervloeking van hun vijanden

En dan natuurlijk de belofte van de Messias, hier verwoord door de zegen die Abram zal zijn voor alle volken. Dat is in deze adventstijd natuurlijk sowieso de belangrijkste. Want Gods plan gaat door. Ook als Abram afwijkt, gaat Gods plan door. Als hij naar Egypte gaat, terwijl God hem het land van melk en honing belooft, daar liegt tegen de farao en er een Egyptische slavin aan overhoudt, waarmee hij zelf de belofte denkt te gaan inlossen. Tot op vandaag hebben we daar last van en zijn nakomelingen het allermeest. Maar hoe de duivel ook probeert te plannen van God te dwarsbomen, ze gaan gewoon door. Op ramkoers. Al lijkt het soms lang te duren, de beloofde nakomeling komt. En de geboorte van de Messias is weer een stukje dichterbij.

De zegen van Abram is ook de onze. Door de komst van de Messias zijn we geen nobodys, maar geliefde en gewilde mensen, bekend bij de Allerhoogste, geliefd en gekocht. Kunnen we vruchtbaar zijn door de vrucht van de Geest ten toon te spreiden, leven we onder Zijn bescherming en kunnen velen door ons gezegend worden. Net als bij Abram zijn wel de keuzes die we daarin maken, bepalend, maar hoe dan ook, Gods plan gaat door, ook met jou en mij!

1)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.