Regenboog

Leave a comment Standard

Mijn boog heb Ik in de wolken gegeven; die zal dienen als teken van het verbond tussen Mij en de aarde. Gen. 9:13 (HSV)

Lezen: Genesis 9:1-17

bijbel leesplan:advent

De regenboog is van oudsher een christelijk symbool van Hoop, tegenwoordig ‘gepikt’ door de holebi beweging. Wikipedia zegt: ‘Een regenboog is een gekleurde cirkelboog die aan de hemel waargenomen kan worden als de (laagstaande) zon tegen een nevel van waterdruppeltjes aanschijnt en de zon zich achter de waarnemer bevindt. Het is een optisch effect dat wordt veroorzaakt door de breking en weerspiegeling van licht in de waterdruppels’

En dat is de wetenschappelijke verklaring. Je kunt je afvragen of de regenboog er voordien ook al was en of de Here God dat gebruikt heeft als symbool, of dat dit verschijnsel er pas is na de zondvloed. Maar of dat echt belangrijk is?

Belangrijk is de belofte van God dat Hij nooit meer de aarde zal laten vergaan door water. Dat er nog steeds overstromingen zijn, met dodelijke slachtoffers, betekent niet dat Hij Zijn verbond gebroken heeft. Er zijn mensen die menen dat Nederland aan de vooravond staat van een nieuwe waternoodramp. Ik ken mensen die daarover hebben gedroomd, dat wanneer Nederland zich niet massaal verootmoedigt, zich bekeert en terugkeert tot de Levende God, er zich een nog grotere ramp dan 1953 zou kunnen voordoen. En, voordat we gaan wijzen, het oordeel begint bij het Huis Gods (1Pet.4:12), de Kerk dus en dat zijn jij en ik….

Maar een ramp van zo’n grote orde als de zondvloed hoeven we dus niet meer te verwachten. Telkens als je de regenboog ziet, mag je er aan denken en verwachten dat God trouw is. Het is ook een teken van Zijn trouw. Waarom dan de regenboog in de adventstijd? Omdat we juist in advent denken aan de trouw van God. Hij doet wat Hij belooft, Zijn belofte aan Adam en Eva, die we eerder deze week zagen, heeft Hij gestand gedaan. Die is uitgekomen, volledig! En is nog bezig uit te komen, vandaag de dag zien we daar nog dingen van in vervulling gaan. Wat er ook in je leven gebeurt, twijfel nooit aan de trouw van God. Ook al lijkt het dat Hij ver weg is, Hij is maar 1 gebed van je vandaan. Klaar om je te helpen, bij te staan, zelfs als je het zelf verknoeit hebt. Zo is Hij, zo trouw is Hij, is dat niet geweldig? Als je op Hem je vertrouwen stelt, zul je nooit beschaamd uitkomen, als je je hoop op Hem vestigt, kom je niet bedrogen uit. Hij regelt het misschien anders, dan je zou verwachten, maar dat Hij het regelt, daar kun je van op aan. Zijn boog in de wolken bevestigt dat, keer op keer, niet alleen wat de zondvloed betreft, maar in iedere omstandigheid van ons leven. Hem vertrouwen is het best wat je kunt doen!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.