Nageslacht

Comments 2 Standard

Ik zal uw nageslacht zo talrijk maken als de sterren aan de hemel en uw nageslacht al deze landen geven. In uw Nageslacht zullen alle volken van de aarde gezegend worden Gen. 26:4 (HSV)

Lezen: Gen 26:1-18

Een opmerkelijk stukje wat we hier over Izak lezen. Hij treedt in de voetsporen van zijn vader. Zo vader, zo zoon, zou je kunnen zeggen. We zien uit dit stuk dat er generatiezonden kunnen zijn, maar ook generatiezegen. Izak doet exact wat zijn Pa ook deed, tegen zijn vrouw zeggen dat ze moet zeggen dat ze zijn zus is, om moeilijkheden te voorkomen, sterker nog, om zijn hachje veilig te stellen. Liegen komt in de familie voor, we zien later bij Jacob dat ook hij zich aan deze familiezonde schuldig maakt en zijn zonen eveneens. Pas na de ontmoeting met de Here bij de beek Jabbok, stopt het en zijn twee zonen die daarna geboren worden zijn rechtschapen: Jozef en Benjamin. Misschien ken je ook problemen in je leven, die al generaties lang doorgaan. Jij bent degene die het kan stoppen. Wil je weten hoe, laat het me weten.

Maar we zien ook dat God de generaties zegent. Het nageslacht van Abraham, Izak, krijgt exact dezelfde zegen als zijn vader, omdat die gehoorzaam was geweest. En ook hier klinkt de belofte van de Messias door, de Redder van de wereld. Wereldevangelisatie is altijd Gods Plan geweest, het volk Israel, het nageslacht van Abraham, de uitvoering daarvan. Dat volk op dat kleine plekje in het Midden Oosten, ook weleens de navel van de aarde genoemd, heeft de hoofdrol in de komst van de Messias. En wat mensen ook doen, hoe de tegenstander het ook probeert te stoppen, het lukt hem niet. Want Gods plannen gaan door, soms dankzij, of juist ondanks ons. Hij gaat Zijn weg.

Na Pinksteren zien we dat Gods plan niet alleen de Joden omvat, maar dat mensen uit alle volken nageslacht van Abraham kunnen worden, door geloof. Dan geldt ook deze zegen van Abraham en Izaak voor allen die geloven, dat we gezegend zullen zijn, om een zegen te zijn voor anderen. En hoe meer je die zegen doorgeeft, hoe meer die zegen zal worden, dat is een bijbels principe, wat je weggeeft, vermeerdert, wat je voor jezelf houdt verdort. Uitdelen dus en doorgeven!

2 gedachtes over “Nageslacht

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.