Gezalfde

Leave a comment Standard

Toen nam Samuel de oliehoorn en zalfde hem te midden van zijn broers. En de Geest van de HEERE werd vaardig over David vanaf die dag en voortaan. Daarna stond Samuel op en ging naar Rama. (1Sam16:13 HSV)

Lezen: 1Sam16:1-13

Het blijft altijd weer een mooi verhaal. Samuel krijgt de opdracht om een nieuwe koning te zalven, terwijl de oude nog aan de macht is, revolutie dus! Hij knijpt hem dan ook, als Saul dat zou horen? Maar met een smoesje gaat hij naar Bethlehem, de in deze tijd zoveel bezongen plaats. Daar moet hij zogenaamd een offerfeest houden. De zonen van Isai komen 1 voor 1 aan hem voorbij. Hij denkt bij de eerste de beste al: Die is het, een knappe rijzige gestalte, maar die is het niet. God kijkt niet naar wat voor ogen is, maar naar het hart. Als ze alle 7 voorbij gekomen zijn vraagt Samuel, heb je er niet nog een? Want hij weet wat hij gehoord heeft, maar heeft dat nog niet kunnen doen. Als God spreekt vergist Hij Zich niet! O ja, we hebben de jongste nog. En daar komt hij dan aan, nog stinkend naar de schapen, ongewassen, ongeschoren, terwijl de rest op zijn paasbest daar gestaan zal hebben (geheiligd) David, de rossige (roodharige?) met mooie ogen, maar kleine man. In zijn zwakheid zal God Zijn grootheid openbaren. ‘Deze is het’, zegt de HERE en Samuel zalft hem. Zalving is het beeld van de Heilige Geest, vroeger alleen op mensen die een bepaalde taak of functie moesten vervullen. Vanaf dat moment wordt de Geest des HEREN -Ruach JHWH, vaardig over David, grijpt Hij hem aan, staat er in andere vertalingen.

Messias, Christus in het Grieks, betekent Gezalfde. Jes.61 spreekt daarvan: De Geest van de HERE is op Mij, omdat Hij Mij gezalfd heeft en we zien dat de ook Here Jezus pas aan Zijn bediening begint nadat Hij (volwassen) is gedoopt in water en in de Heilige Geest. In Antiochie werden de gelovigen voor het eerst christenen genoemd, als scheldnaam, die een erenaam werd. Want ook wij zijn gezalfden. Heeft de Geest ons aangegrepen, is Hij vaardig over ons? De Heiige Geest is een gentleman, die Zich niet zal opdringen, maar wacht totdat Hij uitgenodigd wordt en totdat Hij aan het roer mag staan.

Wil je vandaag onder Zijn zalving zijn? Nodig Hem dan uit:

Heilige Geest van God, wees vandaag mijn leidsman in alle facetten van mijn leven. Neemt U het roer in handen en leid mij, tot eer en glorie van de Naam van Jezus’

Als je dit bidt zul je geen saaie dag in je leven meer hebben, geloven saai? Echt niet, als je de Heilige Geest laat leiden, je laat leiden door Zijn zalving! Dan wordt het advent, vandaag in je leven!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.