Blijdschapschapsdag

Comment 1 Standard

Dit is de dag die de HEERE gemaakt heeft,

laten wij op deze dag ons verheugen en verblijd zijn. Psalm 118:24

Lezen: Psalm 118

Er is tegenwoordig wel overal een dag voor, de dag van dit en de dag van dat. Wel, Psalm 118 kende dat ook al: blijdschapsdag. En waarom? Omdat dit de dag is die de Heere gemaakt heeft. Maar dat doet Hij toch met iedere dag? Inderdaad, dus iedere dag is blijdschapsdag. Want we hebben iedere dag reden te over om ons te verblijden, om over te lopen van blijdschap, vanwege onze redding, vanwege Gods zorg voor ons, Zijn bemoeienis in en met ons leven, Zijn nimmer aflatende liefde. Zijn goedheid en Zijn trouw en noem maar op.

‘Maar je kent mijn omstandigheden niet’ hoor ik iemand al zuchten. Nee, inderdaad, ik ken jouw omstandigheden niet, maar ik ken mijn God. Hij is in staat om alles wat ons overkomt zodanig te keren dat we er beter van worden (mijn versie van Rom 8:28) En ik heb dat meerder keren mogen ervaren in mijn leven en kan daarvan getuigen. Een sleutel daarbij is hoe we er mee omgaan. Wanneer je kiest om tegengesteld te reageren, een principe uit Gods koninkrijk, dan ga je omstandigheden zien veranderen. Weet wel dat omstandigheden ons niet de baas kunnen zijn, maar wij wel de omstandigheden. Want die Kracht en autoriteit hebben we ontvangen door de Heilige Geest en als we geloof hebben, en in ons hart niet twijfelen, kunnen we toch bergen verzetten? Laat daarom je omstandigheden niet de overhand krijgen over jou, maar heb de overhand over je omstandigheden

Er voor kiezen om je te verblijden is dus een keuze, je kunt er voor kiezen. Dat doe je in je hart en belijd je met je mond. Dat doet de Psalmdichter ook. Hij heeft gedacht aan de omstandigheden toen God hem eruit hielp, maar na dit vers vraagt hij meteen weer Gods hulp en verlossing. Hij zit er dus nog midden in. Maar Hij kiest ervoor om zich te verblijden. Hij zegt het tegen zichzelf: Omdat dit de dag is, die de Here gemaakt heeft, kies ik ervoor om blij te zijn.

En wist je dat blijdschap een kenmerk is van het Koninkrijk van God? Dat leert Rom. 14:17 ons tenminste. Dan snap je dat er mensen zijn die uitzinnig van vreugde worden in de tegenwoordigheid van God en niet meer kunnen stoppen met lachen…. als een manifestatie van de Heilige Geest. Dat is wat anders dan rond te lopen met een gezicht als een citroen. Wanneer de Heilige Geest je aanraakt is Zijn vreugde je deel, precies, de vreugde van de Here is onze kracht.

Dus wat er ook staat te gebeuren vandaag: zeg tegen jezelf: dit is de dag die de Here gemaakt heeft, ik kies ervoor om mij te verblijden, no matter what, en ga jubelen en juichen. Dan gaat de vijand op de vlucht, want laat die daar nu net niet tegen kunnen!

Een gedachte over “Blijdschapschapsdag

  1. Pingback: God is altijd bij je aanwezig – Sitetitel

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.