Bang

Comment 1 Standard

Op de dag dat ik vrees, vertrouw ík op U. Psalm 56:4 HSV

Lezen: Psalm 56

Het is een spannend verhaal, de aanleiding die genoemd wordt tot het schrijven van deze Psalm voor David. Je vindt het in 1Sam22:10-15. David moet vluchten voor Saul en komt bij de Filistijnen terecht waar men hem herkend als degene over wie de vrouwen gezongen hadden dat hij zijn tienduizenden verslagen had, in tegenstelling tot Saul, die er ‘slechts’ duizenden verslagen had. Hij bedenkt een list en doet zich voor als een waanzinnige. Het woordje waanzinnig heeft tegenwoordig een andere klank gekregen. Vroeger werd je als waanzinnige opgesloten, tegenwoordig sta je er mee aan de top… In ieder geval wordt hij niet gevangen genomen en kan hij verder trekken. Maar je snapt wel dat hij flink bang moet zijn geweest. Hij heeft de koning van Israel achter zij broek aan zitten, die het op zijn leven heeft gemunt en is dan ook nog eens in het vijandelijke kamp, waar men hem wil doden. Maar dan zien we de Kracht van David: Hij vertrouwt op de Heer en dat is natuurlijk het allerbest wat we kunnen doen. Ons vertrouwen in Hem stellen, op Hem vertrouwen, dat is geloven. En ja, natuurlijk was hij ervaringsdeskundige. Had hij niet, in dat zelfde vertrouwen, samen met God de reus Goliath verslagen? Zijn zwaard had hij even tevoren nog opgepikt, maar daar vertrouwde hij niet op. Zijn vertrouwen was op de HERE. En als wie om Hem zijn geloof (vertrouwen) bouwt, zal net beschaamd uitkomen! (Rom9:33)

Wat heb je hier nu concreet aan vandaag, aan het begin van deze week? Wel, ik weet niet wat je deze week allemaal te wachten staat, wat er allemaal in je agenda is ingepland. Misschien wel een afspraak bij de dokter, of het ziekenhuis, waar je als een berg tegen opziet, of moet je iemand een beslissing mededelen, die niet zo prettig is, een slecht nieuws gesprek, of denk je dat jou dat juist staat te wachten. Om nog maar niet te spreken van de dreiging van een atoomoorlog tussen Noord Korea en Amerika wat de rest van de wereld zal raken en misschien het einde der wereld zal inluiden.

Maar we mogen weten, dat angst niet het laatste woord heeft, dat mensen niet het laatste woord hebben. Het duurde bij David nog een hele tijd voordat hij op de troon zat en koning zou worden en het kostte nog heel veel strijd, maar hij kwam er, omdat hij, ondanks tegenslag bleef vertrouwen op God.

Vertrouwen is het beste medicijn tegen angst, zeker als we dat doen op Gods Woord. David had dat vertrouwen, blindelings. Hij wist: ik ben gezalfd tot koning en God gaat ervoor zorgen dat ik dat word. Ook wij zijn gezalfd, met de Heilige Geest en God gaat zorgen dat het goed komt en dat we in die zalving kunnen wandelen. De tegenstander kan dat allemaal niet fijn vinden, pech voor hem. Maar wij, wij vertrouwen op de HERE der heerscharen, de God van de hemelse legers. Wie is er machtiger dan Hij?!

Een gedachte over “Bang

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.