Hoopvolle verwachting

Leave a comment Standard

Ik verwacht de HEERE, mijn ziel verwacht Hem en ik hoop op Zijn woord. Psalm 130:5 HSV

Lezen: Psalm 130

Psalm 130 is een kleine, maar mooie Psalm, die je in de berijmde versie uit volle borst mee kunt zingen. Een lied over zonde en vergeving en een hoopvolle verwachting. Niet een passieve verwachting van ‘we wachten wel af’, maar eentje die reikhalzend uitziet naar de komst van de HERE in een bepaalde situatie. Meer nog dan wachters op de morgen, zegt het volgende vers. Ik weet niet of je wel eens nachtdienst hebt gehad, maar ik kan me voorstellen dat je niet kan wachten totdat het morgen wordt. In die tijd stonden de wachters op de muren van de stad, uit te kijken of er onraad was. En als er onraad was moesten ze natuurlijk alarm slaan, maar ze waren ook een prooi, want wilde iemand de stad innemen, dan moest je eerst de wachters uitschakelen. En aangezien het toentertijd nog vrij was van lichtvervuiling, was het vaak aardedonker en zag je geen hand voor ogen. Dan ben je blij als je wacht er weer opzit en het morgen wordt, de ochtend weer gaat gloren.

Wel zo verwacht de Psalmdichter de komst van de Heer, het ‘ach wanneer’, doet vermoeden dat Zijn komst uitblijft. Toch laat hij zich niet uit het veld slaan, want hij weet dat het komt, omdat het staat in Zijn Woord.

Gods Woord, de Bijbel, is ons garantie bewijs, op alle beloften die daar in staan mogen we aanspraak maken. Maar net zoals met een gewoon garantie bewijs, als je dat niet doet, ga je het niet krijgen. God wil gebeden zijn en we mogen Hem aanspreken op Zijn Woord. Heer, U hebt gezegd:… enz… Mochten we dan soms niet aan alle bepalingen voldoen, dan laat Hij ons dat wel weten, maar spreek Hem aan op Zijn beloften. Psalm 81 zegt dat we vrijmoedig mogen eisen. Dat is iets anders dan nederig vragen met een zacht stemmetje, dat is bidden met autoriteit en je positie in Christus weten. Religieuze geesten zullen nu zeggen: ‘ik heb nergens recht op, ik heb het allemaal verbeurd en verzondigd’. Wel als je dat zo goed weet, dan mag je aanspraak maken op Zijn genade, want voor jouw zonden is betaald met het Bloed van Gods eigen Zoon, en iedereen, die de Naam van de Heer aanroept, zal worden gered! Als je dat niet wordt is dat je eigen schuld, want de Here Jezus heeft er allemaal voor betaald. Laat het dan niet liggen, want dan kon je nederigheid wel eens hoogmoed zijn!

In wat voor situatie je je ook bevindt: verwacht het enkel en alleen van Hem, Hij zal uitkomst geven, volkomen uitkomst.

Psalm 130 vers 3

Ik blijf den HEER verwachten;

Mijn ziel wacht ongestoord;

Ik hoop, in al mijn klachten,

Op Zijn onfeilbaar woord;

Mijn ziel, vol angst en zorgen,

Wacht sterker op den HEER,

Dan wachters op den morgen;

Den morgen, ach, wanneer?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.