Bestwil

Leave a comment Standard

En wij weten dat voor hen die God liefhebben, alle dingen meewerken ten goede, voor hen namelijk die overeenkomstig Zijn voornemen geroepen zijn. Rom8:28 HSV

Lezen: Rom8:18-30

Had jij daar ook zo’n hekel aan? Als je ouders je iets verboden, of zeiden iets juist wel te doen (levertraan) zonder echte motivatie dan alleen: ‘Het is voor je bestwil?’ Brrr, ik kon daar niet tegen, wat nu, bestwil?

Zo lijkt het in het gewone leven ook wel. We zagen in de Opfrisser van j.l. Vrijdag, getiteld Overvloed, al dat het kwade van de tegenstander, maar het goede, de overvloed, door Jezus komt. Het mooie is nu dat God, wat de duivel ons aandoen, toch weer weet te gebruiken ten goede, voor ons bestwil. Hij maakt de plannen van de tegenstander ondergeschikt aan Zijn plan. Dat brengt mensen soms ook wel in verwarring, omdat ze dan denken dat hetgeen hen overkomen is en waarin God hen gezegend heeft, ook van Hem afkomstig is. Een mooi voorbeeld van hoe het werkt is het leven van Jozef. Je kent wellicht het verhaal. Hij wordt, door zijn jaloerse broers, verkocht als slaaf naar Egypte. Daar komt hij even in een hoge positie bij het huis van Potifar, maar door de hitsige vrouw, die hij in zijn eerlijkheid en oprechtheid afwijst, de gevangenis in geworpen. Aan het eind van het verhaal wordt hij de onderkoning van Egypte en redt hij de wereld van de hongersnood, de 7 magere jaren, en uiteindelijk zijn vader en zijn broers. God gebruikte het plan van satan voor Zijn eigen plan, waarmee Jozef ook nog eens een typebeeld werd van de Here Jezus. Zo kun je misschien in je eigen leven ook wel dingen aanwijzen, die God gebuikt heeft om je dichter bij Hem te brengen en hij situaties omboog, van vloek naar zegen.

Belangrijk is dan wel te onderscheiden of je, naar zijn voornemen geroepen bent. Twijfel je daaraan? Het antwoord ligt in het eerste gedeelte van de zin, hen die God liefhebben. Dus niet hen die God liefheeft, maar aan ons, die Hem liefhebben. Hou je van Hem, heb je Hem hartelijk lief? Is Hij je Alles, of hangt hij er maar bij? Zijn we Hem van harte toegewijd, is Hij onze nummer 1? Dan ben je namelijk door Hem geroepen, en dat is feitelijk dus iedereen, maar heb je ook aan die roepstem beantwoord, door Hem toe te laten in je leven, Hem in je hart uit te nodigen.

En ben je dus Zijn kind. Psalm 103 zegt het zo mooi, zoals een vader zich ontfermt over Zijn kinderen, zo ontfermt de Here Zich over wie Hem vrezen, met diep ontzag liefhebben. Dan laat Hij ons wel eens dingen overkomen, waar van we denken dat Hij de controle verliest, maar weet dan dat Hij alles zal gebruiken voor je bestwil, dat de uitkomst altijd beter zal zijn. Je kunt het ook zo zien: als je iets overkomt, wat niet zo leuk is, kun je ook zeggen: Wel Vader, ben benieuwd hoe U dit nu weer voor mijn bestwil gaat ombuigen. Wordt het nog spannend ook 🙂

Voor je bestwil, soms bitter (levertraan) maar Hij weet het altijd weer om te buigen tot iets positiefs, zodat de tegenstander op zijn neus kijkt en wij er achteraf gezegender uitkomen, dan heb je de dingen in Je Hand, of niet soms?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.