Aanbidding

Leave a comment Standard

Maria dan nam een pond zuivere narduszalf van zeer grote waarde, zalfde de voeten van Jezus en droogde Zijn voeten met haar haren af; en het huis werd vervuld met de geur van de zalf. Joh12:3 (HSV)

We bevinden ons in t de 40 dagen tijd, een tijd van bezinning op het lijden en sterven van de Here Jezus en Zijn overwinning op de dood. In de komende 40 dagen volgen we het leesplan van de Bible app “40 dagen Lijdenstijd 2/40

Lezen: Joh12:1-11

Gisteren was het Valentijnsdag, een dag waarop geliefden elkaar verrassen met cadeautjes. Vandaag lezen we net zo iets. Alleen is Maria niet de geliefde van de Here Jezus, zoals sommigen ons willen doen geloven (Dan Brown) Maar dat ze veel van Hem hield bewijst wel het feit dat ze een hele dure kruik met olie, afkomstig uit de Himalaya, over Jezus voeten gooide en Hem ermee zalfde. Normaal gebruikte je zoiets alleen voor je hoofd en was je er heel zuinig mee, maar Maria neemt het hele kruikje, een verkwisting volgens de dief en verrader Judas, en zalft Zijn voeten. Misschien heeft ze gedacht aan de tekst: hoe lieflijk zijn de voeten van hen, die het goede nieuws brengen, maar het was in ieder geval een daad van liefde, van aanbidding. Ze maakt haar haar los en droogt daarmee de voeten van Jezus. We vinden een soortgelijk verhaal in de andere evangeliën, waarbij het zich afspeelt in het huis van een Farizeeër en waar een prostituée het doet, maar hier zijn we echt in het huis van Maria, Martha en Lazarus, die enige tijd ervoor nog uit de dood was opgewekt. Logisch dat je dan helemaal vol bent van Degene die dat gedaan heeft, maar Maria was dat al eerder, ze hing aan de lippen van Jezus en zat aan Zijn voeten, het beste deel volgens Hem.

De zalving van Jezus voeten is een beeld van Zijn begrafenis, want als Hij een week voor Pasen Jeruzalem is binnengetrokken,moet dit de zesde dag ervoor, dus de dag na de intocht zijn geweest. Een week later zou Hij worden gekruisigd en begraven en in het dodenrijk nederdalen, om de overwinning te behalen en weer op te staan. Het moet dan ook een geweldige bemoediging voor de Herre Jezus zijn gewest, dat Maria dit voor Hem deed. Het kostte haar een flinke som geld, sommigen beweren dat het een jaarsalaris waard was, anderen denken weer aan een bruidsschat, maar het was in ieder geval heel wat waard…Nardusolie is een geurige specerij die gewonnen wordt uit de wortelstok van de nardusplant, die in de Himalaya groeit. Men gebruikte het o.a. om de doden te zalven, vgl. bv. Joh.19:39,40. Omdat de nardusmirre een lange weg moest afleggen voor ze in Israël was, was ze erg duur. En Maria gebruikte niet een klein beetje, maar een (Romeins) pond, d.i. 327,45 gram. (Studiebijbel)

En dat deed ze uit liefde, omdat ze zoveel van Hem hield. Wat is onze liefde voor Hem ons waard? Een jaarsalaris? 10 % van ons inkomen? Ons leven als een gode welgevallig offer? Waarmee aanbidden wij Hem? Want Hij is het allemaal waard, onze eer, onze aanbidding.

Uit het Oude Testament weten we dat God een jaloers, naijverig God is, dat Hij het niet kan hebben als we Hem met andere goden delen. De beste aanbidding is dan ook om af te rekenen met die dingen in ons leven waar we (ook) onze verwachting op hebben gebouwd en het van Hem alleen te verwachten. Want Hij alleen is Degene, Die ons kan helpen en ons wil helpen, alle anderen zijn uit op eigen gewin. Het enig wat Hij wil is ons hart,om van dat stenen hart een vlezen hart te maken, tot de eer van Zijn Naam.

Zullen we zo deze dag ingaan, Hem lovend en prijzend met ons even, zodat we Zijn aangename geur verspreiden ten leven voor anderen?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.