Getuigen

Comment 1 Standard

De menigte dan die bij Hem geweest was toen Hij Lazarus uit het graf geroepen en hem uit de doden opgewekt had, getuigde daarvan. (Joh.12:17 (HSV)

Lezen: Joh11: 1-46 (opwekking van Lazarus) en Joh.12:12-19

We bevinden ons in de 40 dagen tijd, een tijd van bezinning op het lijden en sterven van de Here Jezus en Zijn overwinning op de dood. In de komende 40 dagen volgen we het leesplan van de Bible app “40 dagen Lijdenstijd 3/40

De samenstellers van het leesrooster laten ons vandaag hetzelfde verhaal lezen als maandag, maar dan in de versie van Johannes. Hier zien we dat er twee categorieën mensen met elkaar in contact komen: zij die al met Hem mee waren getrokken, richting Jeruzalem, en de opwekking van Lazarus hadden meegemaakt en zij die al in Jeruzalem waren. De mensen die het allemaal hadden meegemaakt, kunnen er niet over zwijgen. De reactie aan het einde van dit tekstgedeelte laat dan ook zien dat de Farizeeën en de Schriftgeleerden ontzettend jaloers waren: ‘de hele wereld loopt achter Hem aan’. Iedereen is dan ook vol lof en aanbidding en het lijkt erop dat ze Hem tot Koning gaan kronen. Er hoeft maar iets te gebeuren en de vlam is in de pan. Het is ook niet niets: iemand die al vier dagen was overleden en al kon gaan ruiken, Israel heeft een subtropisch klimaat, opwekken uit de dood. Hij had de windsels nog om zijn benen en kwam het graf uit waggelen. Daar komt ons gezegde ‘hij is lazarus’ vandaan als iemand dronken is. We zagen de Here Jezus al eerder mensen uit de dood opwekken, het dochtertje van Jairus, net overleden, de jongeling van Nain, dezelfde dag, op weg naar het graf, maar Lazurus spant de kroon: 4 dagen al. Jezus talmt om naar hem toe te gaan, om het wonder nog groter te laten zijn. En het volk is door het dolle heen. Een Koning, Die doden opwekt, waauw, Hij moet wel de Messias zijn. En zo getuigen ze van het wonder dat ze hebben gezien en de menigte wordt er door aangestoken. Men kan er niet meer over zwijgen.

Ook wij hebben een wonder gezien: we zijn zelf uit de dood opgewekt toen we opnieuw geboren werden. Want iedereen, die (nog) niet gelooft is dood vanwege de zonde, is reeds verloren, zegt Jezus in Johannes 3. Ik weet natuurlijk niet hoe je tot geloof gekomen bent, maar iedereen die gelooft in Jezus heeft dat wonder meegemaakt. Dat je eerst blind was en nu kan zien, dood was en u weer levend. Dat is het grootste wonder dat plaats kan vinden. Daarom kunnen en mogen wij ook getuigen zijn van de Here Jezus, het is niet alleen de Grote Opdracht, het moet het Grote Gevolg zijn: je zult Mijn getuigen zijn, als de Heilige Geest over je komt. Jezus geeft niet alleen de opdracht, Hij stelt ons, door Zijn Heilige Geest, ook in staat die uit te voeren. En wanneer wij weer gaan getuigen in de kracht van de Geest dan kan het niet anders of dat mensen geraakt worden. Hier wordt iedereen enthousiast als er mensen getuigen, behalve de religieuzen. Maar wij hebben ook nog eens het vuur van de Geest in ons, dan moet de vlam wel helemaal in de pan slaan! Gaan we het doen vandaag: getuigen wie Hij voor ons is en wat Hij heeft gedaan? Wees dan op een fikkie voorbereid en op tegenstand, maar laat je daar niet door afschrikken. Het kostte Jezus Zijn leven, wat kost het ons?

Een gedachte over “Getuigen

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.