Ieder het zijne

Comment 1 Standard

En Hij zei tegen hen: Geef dan aan de keizer wat van de keizer is en aan God wat van God is. Lk20:25 HSV

We bevinden ons in de 40 dagen tijd, een tijd van bezinning op het lijden en sterven van de Here Jezus en Zijn overwinning op de dood. In de komende 40 dagen volgen we het leesplan van de Bible app “40 dagen Lijdenstijd 9/40

Lezen: Lukas 20:20-26

Wat heeft deze tekst nu met de lijdenstijd te maken, zul je je misschien afvragen? Maar de te lezen stukjes komen allemaal uit de week die er ligt tussen de intocht in Jeruzalem, waar we deze serie mee begonnen zijn en het lijden en sterven. Alles staat dan ook in het teken van dat weekend, dat de wereld op zijn kop zette en de bestemming van de mens voor eens en voor altijd wijzigde.

We zien dan ook in dit stukje dat de vijanden van Jezus weer een mogelijkheid zoeken om dingen tegen Hem te vinden, waarmee ze Hem straks kunnen uitleveren aan de gehate Romeinen. De vraag is dan ook moet je onze overheerser belasting betalen? Een strikvraag, want als Hij ja zou zeggen, zouden ze Hem op kunnen hitsen tegen het volk, dat Hij een meeloper was met de Romeinen, en als Hij nee zij zeggen, zouden ze Hem als rebel kunnen uitleveren aan de Romeinen. Maar Jezus laat zich niet vangen. Hij vraagt een muntstuk en vraagt hen wiens beeltenis daarop staat. Van de keizer, zeiden ze. Nu was de keizer, in zijn eigen ogen goddelijk. Dus het antwoord van Jezus heeft wel degelijk een politiek kleurtje. Geef aan de keizer wat van de keizer is, een mens en aan God, JHWH Adonai, wat van God is. Hiermee ontkent Jezus dus dat de keizer goddelijk is, maar zegt Hij tegelijkertijd, dat je toch belasting moet betalen aan de overheerser. Een zeer wijs antwoord natuurlijk, waar ze niets mee konden.

Ook voor ons heeft dit antwoord een les. De tijd van de belastingformulieren is weer daar. Ook hierin moeten we ‘geheel anders’ zijn en niet zoals de wereld het doet. Vul het eerlijk in en God zal je zegenen. Dingen zwart doen hoort in ons rijtje niet thuis, ook al lijkt het je voordeel op te leveren. En ga ook eerlijk om met eventuele uitkeringen die je krijgt. En geef aan God wat van Hem is. Je tijd, je geld, je prioriteit. Jezus zei dat onze prioriteit het Koninkrijk van God moet zijn en dat Hij dan, als dat zo is, voor ons zal zorgen in de dagelijkse beslommeringen (Mt6:33) Dat is nogal wat, maar Hij duldt geen andere goden naast Zich, de keizer niet, onze hobby’s niet, als die bovenmate ons in beslag nemen en tussen Hem en ons in staan en vul zelf maar in, of vraag openbaring.

Geef aan God wat van Hem is, en als je je hart aan Hem hebt gegeven is dat dus alles…… Maar weet dat je dan nooit beschaamd zult uitkomen, want als Hij belooft dat Hij zal zorgen, dan zal Hij dat ook doen, want Hij is betrouwbaar, of niet soms?

Een gedachte over “Ieder het zijne

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.