Goed gedaan

Comment 1 Standard

Zijn heer zei tegen hem: Goed gedaan, goede en trouwe dienaar, over weinig bent u trouw geweest, over veel zal ik u aanstellen; ga in, in de vreugde van uw heer. Mt25:21

Met een korte onderbrekening bevinden ons in nog steeds in de 40 dagen tijd, een tijd van bezinning op het lijden en sterven van de Here Jezus en Zijn overwinning op de dood. In de komende 40 dagen volgen we het leesplan van de Bible app “40 dagen Lijdenstijd

Lezen: Mt25:14-30

Daar ben ik weer. Het gaat al weer een stuk beter. Veel dank voor al jullie lieve beterschapswensen en gebeden. Het voelt goed dat er zoveel mensen om je heen staat.

Vandaag gaan we gewoon verder op de dag waar het rooster is.

Een hele bekende gelijkenis, die van de vijf talenten. Omgerekend volgens de BasisBijbel 250 goudstukken, in ieder geval een grote som gelds. Twee slaven gaan er mee aan de slag en ze doen het ontzettend goed: beiden halen 100% rendement. Vijf worden er tien en twee worden er vier. Maar de derde slaaf is een luilak. Zo eentje van het type: ‘ik moet niks’ Hij stopt de boel in de grond en gaat zitten wachten tot de koning terugkeert. Dan gaat hij ook nog eens schuld zitten schuiven en legt het bij de koning neer. We schudden nu allemaal ons hoofd, wat een domkop. Maar laten we het eens dieper bekijken.

We hebben allemaal gaven en talenten gehad. Natuurlijke talenten, maar ook bovennatuurlijke gaven, van de Heilige Geest. En wat hebben we met die gaven en talenten gedaan? Zijn we er mee gaan handelen en hebben we ze verdubbeld? Of zeggen we dat ze niet meer van deze tijd zijn? Of hebben we ze allemaal in de grond gestopt en zijn we op onze krent gaan zitten. Misschien wel mauwend: ‘ik heb maar 1 talentje’ nee, we moeten niets, om de hemel binnen te gaan hebben we alleen genade nodig, maar de Here God heeft ieder van ons zoveel gegeven naar wat hij aan kan. Ga dan niet jaloers zitten wezen en kijken naar anderen met een ‘grote bediening’ God vraagt dat wij het onze doen en de ander zegenen. En al is dat dan maar klein, je kunt het verdubbelen, vermeerderen. Denk aan het zaad in goede aarde, het gaf 30, 60, 100 voudige vrucht. Zo is het in het koninkrijk van God. Alles wat geen vrucht draagt wordt afgehouden en in het vuur geworpen. Er wordt dus van ons gevraagd dat we vrucht dragen, dat we effectief zijn, dat we aan de slag gaan met onze talenten en het koninkrijk van God op aarde laten zien. Dat kan, dat moet, in de eerste plaats waar God je gesteld heeft. We hoeven niet allemaal naar de binnenlanden van Verweggistan, ons zendingsveld is als we ons bed uitkomen en daar waar we geplekt zijn iets van Zijn grootheid hebben kunnen laten zien. En zeg niet dat je dat niet kunt. Nee, misschien niet als een grote evangelist die duizenden tot de Heer leidde. Maar misschien als de boer, die die koppige jongeman mee wilde hebben naar de jeugdsamenkomst in de stad en van alles verzon om hem erbij te betrekken. Toen hij zei dat die jongeman mocht rijden in zijn bus, had hij hem gewonnen. Hij ging mee en gaf zijn leven aan Jezus. Zijn naam? Billy Graham, bij wiens dood nog op allerlei nieuwszenders het evangelie weer de ruimte kreeg. Zowel bij de boer, als bij Billy zal het geklonken hebben:’goed gedaan, trouwe dienstknecht!’

Een gedachte over “Goed gedaan

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.