Opgewekt

Leave a comment Standard

Maar nadat Ik opgewekt zal zijn, zal Ik u voorgaan naar Galilea. Mat.26:32

We bevinden ons in de 40 dagen tijd, een tijd van bezinning op het lijden en sterven van de Here Jezus en Zijn overwinning op de dood. In de komende 40 dagen volgen we het leesplan van de Bible app “40 dagen Lijdenstijd” 28/47

Lezen: Mat 26:21-35

Ook dit verhaal is overmatig bekend. Het zal volgende week, tijdens de Passion ook weer uitgebreid aan bod komen. Het feit dat Jezus eigenlijk Petrus, maar ook de anderen, nog eens waarschuwt, weerhoudt hen er niet van om in blinde paniek alles wat ze in de afgelopen drie jaar hebben geleerd, te vergeten. Maar ja, wees eerlijk: het is niet niks. Je ziet de Meester, waar je zoveel van houdt, Die Zijn macht en majesteit toonde door tekenen en wonderen, gevangen genomen worden door Zijn grootste tegenstanders. Dit is het einde, denk je dan, benen maken. Petrus zweert zelfs drie keer dat Hij Jezus niet kent, een andere discipel laat zijn kleed achter en gaat er in zijn ondergoed vandoor. Allemaal zijn ze weg. Daar kraait geen haan meer naar, is het gezegde dat we uit deze geschiedenis hebben overgehouden, alsook: een goede haan kraait 2 x.

Jezus haalt een profetie uit Zacheria 13:7 aan, waarin staat dat God Degene is Die de Herder slaat en het overblijfsel verstrooit. M.a.w. het is niet uitzichtloos, ondanks alles blijft God de regie houden. Hij is en blijft in control.

Maar dan is er, tussen deze droevige voorzegging de krachtige mededeling, dat Jezus zal opstaan uit de dood en hen voor zal gaan (zoals een herder dat doet) naar Galilea. Jammer is het dan, dat in al het verdriet, de consternatie en alles wat er gebeurt, deze woorden in de vergetelheid gezonken zijn. De Opgestane herhaalt de woorden tegen de vrouwen bij het graf, maar nog schiet hun dan geen lichtje te binnen.

Zoals is het ook vaak bij ons. We vergeten de beloften als de omstandigheden veranderen en raken in paniek. Maar we mogen weten, nee we moeten weten, dat Gods Woord (dat is Jezus) stand houdt in eeuwigheid en dat als we Hem niet voelen, Hij er toch is, op grond van Zijn Woord. Als Hij zegt dat Hij voor ons zal zorgen, dan doet Hij dat ook, als wij Hem dat laten doen. Laten de omstandigheden, hoe slecht misschien ook op dit moment, niet de overhand krijgen. Maar vertrouw op het Woord van de Heer. Zo mogen we vandaag de dag in, in de wetenschap dat we een Opgestane Heiland hebben, die de dood en het dodenrijk heeft overwonnen. En dat Diezelfde Kracht, die Hem uit de doden deed opstaan, in ons woont. Dan zijn we voor geen kleintje vervaard, toch?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.