Uw wil geschiede

Leave a comment Standard

En nadat Hij iets verder gegaan was, wierp Hij Zich met het gezicht ter aarde en bad: Mijn Vader, als het mogelijk is, laat deze drinkbeker aan Mij voorbijgaan. Maar niet zoals Ik wil, maar zoals U wilt. Mt.26:39 HSV

We bevinden ons in de 40 dagen tijd, een tijd van bezinning op het lijden en sterven van de Here Jezus en Zijn overwinning op de dood. In de komende 40 dagen volgen we het leesplan van de Bible app “40 dagen Lijdenstijd” 35/47

Lezen: Mat.26:36-56

Er vindt een gigantische strijd plaats, daar in de hof van Getsemané. Zo ontzettend zwaar dat Jezus zelfs druppels bloed zweet. Zoiets komt zelden voor en duidt op een traumatische ervaring. De eerste keer van de 7 keer, dat Zijn bloed vloeit. Daarbij komt nog eens dat de gebedswacht, die Hij had achtergelaten, Zijn trouwste vrienden, lagen te pitten. Ze hadden blijkbaar zo zwaar getafeld en misschien aan de wijn gezeten, dat ze hun ogen niet meer open konden houden. De grootspraak van even daarvoor is verdwenen, het enige wat onze Heiland hoort als Hij terugkeert, is gesnurk… Het duidt op de verlatenheid, die Hij ook voor ons, plaatsvervangend onderging, opdat wij ons nooit meer verlaten zouden voelen.

Maar dan zoekt Hij weer de intimiteit met Zijn Vader op. Zich aan Hem onderwerpend werpt Hij Zich neer en vraagt of er toch nog een mogelijkheid zou zijn, om Gods plannen te veranderen. Dat er een andere manier is, om de wereld te verlossen en te bevrijden uit de greep van satan. Maar Hij weet dat het niet anders kan, zo was het al besloten, voor de grondlegging der wereld. Het laat ons zien hoe diep Zijn lijden en sterven ging. De beker van Gods toorn moest Hij helmaal leegdrinken, tot de laatste druppel. Er is geen andere weg, dan die van het plaatsvervangend lijden en sterven.

Snap je nu, dat alleen Jezus de weg tot de Vader is? Als er een andere weg zou zijn geweest, denk je dan dat Papa God Zijn geliefde Zoon het lijden niet had kunnen besparen? Alle andere godsdiensten zitten er naast, want niemand anders dan Jezus gaf Zijn leven voor Zijn schapen en voor Zijn vrienden. Daarom heeft Hij ook het recht om te claimen de weg, de waarheid en het leven te zijn. Niemand ging ooit zo diep als Jezus.

Daarom verdient Hij de hoogste eer en glorie, omdat Hij ging. Als Hij op dat moment besloten had om er de brui aan te geven, had Vader God Hem thuisgehaald en was het plan mislukt, dan was er voor ons geen doen meer aan geweest, maar uit gehoorzaamheid aan Zijn Vader en uit liefde voor ons is Hij gegaan. Zo’n Heiland hebben wij. Is dat niet geweldig. Om stil van te worden…. en om in gejuich uit te barsten, want doordat Hij ging, zijn wij voor eeuwig vrij!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.