Waarheid

Leave a comment Standard

Pilatus dan zei tegen Hem: U bent dus toch een koning? Jezus antwoordde: U zegt dat Ik een Koning ben. Hiervoor ben Ik geboren en hiervoor ben Ik in de wereld gekomen: om voor de waarheid te getuigen. Iedereen die uit de waarheid is, geeft aan Mijn stem gehoor. Joh. 18:37 HSV

Lezen: Joh. 18:19-40

Wat is waarheid, verzuchtte Pilatus. Jezus was voor Hem gebracht en hij had een flink dilemma. Hij wilde de Joden te vriend houden, had geen zin in weer een opstand, tegelijkertijd stond hier iemand voor hem, die ook in zijn ogen, onschuldig was. Wat moest Hij er nu mee? Vrij laten kon niet, ter dood veroordelen ook niet. Hij staat in tweestrijd. Dan vraagt hij of Jezus inderdaad koning is. Dat zou namelijk een reden zijn om Hem ter dood te brengen. Want er is niemand koning dan de Keizer en wie hij heeft aangesteld. Als iemand zich dan koning noemt is dat revolutie en dat wordt in het grote romeinse rijk niet getolereerd.

Maar Jezus geeft weer zo’n geweldig antwoord. Mijn Koninkrijk (der hemelen) is niet van deze wereld. En u zegt dat ik een koning ben. Maar ik ben geboren en in de wereld gekomen om van de waarheid te getuigen. Wie of wat is waarheid? Dat is Jezus Zelf, volgens Zijn getuigenis in Joh 14:6. Want buiten Hem is er geen waarheid, noch een weg, noch leven. Als je uit de waarheid bent, dan geef je aan Zijn stem gehoor, dan luister je naar Hem, doe je wat Hij zegt.

Feitelijk roept Hij hier Pilatus op om zich te bekeren en Hem te volgen. Tot op het laatst blijft de Here Jezus een zielenwinner, is Hij gekomen om het verlorene te zoeken en het te redden. Denk aan de moordenaar aan het kruis. Tot aan Zijn laatste snik is Hij op zoek naar mensen om ze terug bij Vader God te kunnen brengen. Zo ook hier, voor de voeten van de, op dat moment, machtigste man in dat hele werelddeel. De man die, menselijkerwijs gesproken over leven en dood, Zijn leven en dood, kan beschikken. En Jezus vertelt Hem het evangelie van de waarheid. Geloof in Mij en je zult worden gered. Is dat niet geweldig?

Als we een volgeling van de Here Jezus willen zijn, zullen ook wij, wat het ons ook kost, op zoeken moeten gaan naar het verlorene om het te redden (Luk.19:10) Het lijkt moeilijk, maar wanneer je vraagt aan de Heilige Geest om ze op je pad te brengen en je je door Hem laat leiden om hen van de liefde van Jezus te vertellen, zul je merken dat iedereen het kan. Volgende week zaterdag kickstarten we mensen in Rotterdam om het te leren. Je bent welkom: http://www.kixtart.ga

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.