Wijze dwaas

Comment 1 Standard

Zelfs een dwaas die zwijgt, wordt wijs geacht,

wie zijn lippen op elkaar houdt, verstandig. Spreuken 17:28 HSV

Lezen: Spreuken 17

Je hebt van die mensen, die werkelijk overal een mening over hebben en dat dan ook, al of niet luidruchtig, spuien, of je het nu wilt weten of niet. ‘Ik vind dit en ik vind dat’. Ik heb altijd geleerd dat wat je vindt je bij de politie moet brengen :-). Vaak worden ze ook niet gehinderd door enig vorm van, ter zake doende, kennis.

Facebook en andere sociaal media zijn voor wat dat betreft dankbare plekken om dat allemaal te spuien, anderen vinden, uiteraard weer wat anders en voor je het weet is er een discussie gaande, met allerlei beschuldigingen aan toe, waar de honden geen brood van lusten. En dat dan ook nog onder een christelijke noemer. Niet lezen, niet op reageren, hooguit de persoon blokkeren, blokkeren, of niet meer volgen, maar je er zeker niet aan ergeren. Dat is niet goed voor je (ochtend) humeur.

Wel over dat soort mensen gaat onze tekst van vandaag. Want als je nergens verstand van hebt, of zelfs minder, als je een dwaas bent, maar je zwijgt, dan heeft niemand dat in de gaten, ja je wordt zelfs verstandig geacht, als je je lippen op elkaar houdt. Want dan merkt niemand dat je niet ter zake kundig bent en er geen verstand van hebt,zo eenvoudig is het. Wie zei er, dat de Bijbel een moeilijk boek was? Het staat vol met wijze tips. Soms is het beter om af te wachten tot men vraagt: ‘ en wat vindt jij ervan?’ Dan meteen maar je menig te spuien.

Geestelijk gezien, is het beter een dwaas te zijn voor Christus en niet in te gaan op al die, vaak domme en nutteloze discussie van mensen die niets beters te doen hebben dan hun mede broeders en zusters tegen zich in het harnas te jagen. En als je, in wat voor geval dan ook, wijsheid nodig hebt, dan hebben we de Bron van Wijsheid in ons wonen, te allen tijde beschikbaar. Want, zegt Jacobus, Maar de wijsheid die van boven is, is ten eerste rein, vervolgens vreedzaam, welwillend, voor rede vatbaar, vol barmhartigheid en goede vruchten, onpartijdig en ongeveinsd. En dat is een mooie graadmeter voor wat we iedere dag aan ons oog voorbij zien komen

Een gedachte over “Wijze dwaas

  1. De algemene claim in christelijk Nederland is dan vaak: de Heilige Geest waakt over ons en maakt dat we niet optreden maar wegkijken of zwijgen. Probleem van die redenatie is : de Heilige Geest gaat nooit in tegen Gods wil en werken, maar beijvert Zich meer om eer en aandacht voor de HEER Jezus Christus bij mensen te bereiken.

    Wanneer Zijn eer systematisch en voortdurend geroofd blijft onder volksstammen doordat een christelijk smaldeel meent ‘niet te moeten reageren op (Geest vervulde) mensen die aangespoord door Diezelfde Geest wel de geestelijke strijdt oppakken zodra die zich voordoet’, dan wringt er heel veel.

    Vooral onder de ongelovige, vleselijke getuigen van al deze mensen die ieder voor zich claimen dat ‘de Geest Gods hen inspireert’ op hun levensweg. Wijlen Ruud Lubbers noemde dat ooit ‘de zonde van de nalatigheid’ , een begrip dat binnen de RKK een grotere bekendheid geniet dan in de Protestantse Kerken.

    Het voor de samenleving spannende aan deze zaak is, dat nu ook zichtbaarder gaat worden hoe vruchteloos de scheiding van kerk en staat, Trias politica , enz. werkelijk voor de samenleving is. En het NL Ministerie van Justitie en Veiligheid zit eens te meer opgescheept met het predicaat er alleen te zijn ‘om de winsten te maximaliseren’ op het verwerven van recht en gerechtigheid in de samenleving.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.