Een geest

Comment 1 Standard

Wie zich echter met de Heere verenigt, is één geest met Hem. — 1 Korintiers 6:17 (Herziene Statenvertaling)

Lezen: 1Kor6:12-20

Wat is het toch een ontzettend wonder, dat God, met Zijn Geest, in ons wil wonen. Iemand zei eens: ik ben een onverkaarbaar bewoonde woning en dat klopt. Het is niet te verklaren dat God dat wil, in de puinhoop en de ellende die ons leven soms is. Toch is dat Zijn grootste verlangen, dat we helemaal vol zijn van Hem. Dat Hij niet een bijwoner, een bezoeker of zelfs een huurder is, maar de Hoofdbewoner. Paulus gebruikt de beeldspraak in het vorige vers van het 1 zijn met een prostituée. Nu was het in die tijd gebruikelijk dat bij de heidens afgodentempels deze mensen, vrouwen, maar ook mannen, zich aanboden en dat je daarmee een offer gaf aan de betreffende God. Dus godsdienst en hoererij hoorden bij elkaar. Daarom zegt Paulus ook, dat als je je met zo iemand inlaat, daar gemeenschap mee hebt, je dat in feite hebt met die afgod.

Maar de gemeenschap die wij met de Here hebben is er eentje van geestelijk aard, Hij wil namelijk 1 zijn met ons, door de gemeenschap met de Heilige Geest. Wij zelf zijn de tempel, niet een gebouw, nee, wijzelf zijn die tempel van de Heilige Geest. Het is dan ook noodzaak dat we die netjes houden, opgeruimd, schoon en heilig en ons niet met allerlei zaken verontreinigen.

Willen we 1 zijn met Hem, dan zullen we alle zaken, die dat in de weg staan, op moeten ruimen. Daar wil Hij bij helpen, de Heilige Geest’s bijnaam is tenslotte de Helper. In Lukas 15 vinden we drie gelijkenissen, die, naast het op zoek gaan naar het verlorene, ook een beeld geven van Gods drie-eenheid: De Herder zoet het verloren schaap, dat is Jezus, de Vader staat op de uitkijk naar de verloren zoon, de Vader dus, maar de weduwe keert haar hele huis om, beeld van de Heilige Geest, op zoek naar dat muntstuk, waarmee ik overigens niet wil zeggen dat Hij vrouwelijk is, zoals in sommige New age stromingen wordt geleerd en je soms ook wel in boeken leest. Nee, het beeld is dat de Heilige Geest, als Hij in je huis woont, schoonmaak gaat houden, grote schoonmaak, want Hij is die overtuigt van zonden, gerechtigheid en oordeel, leert de Here Jezus ons.

Ons Lichaam is dus de tempel van de Heilige Geest, Hijzelf helpt je bij het schoonmaken en het schoonhouden ervan, is dat niet prachtig?

Een gedachte over “Een geest

  1. Pingback: opfrissen elke dag de H Geest fris houden – Sitetitel

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.