Ongeestelijk

Comments 3 Standard

Doch een ongeestelijk mens aanvaardt niet hetgeen van de Geest Gods is, want het is hem dwaasheid en hij kan het niet. 1Kor2:14

Lezen:1Kor2:1-16

Eindeloze discussies wanneer het gaat om dingen die de Heilige Geest aangaan en die Hij al of niet zou doen. Toen midden negentiger jaren in het Canadese Toronto er opwekking uitbrak hadden velen meteen hun mening klaar: ‘dit kan nooit van God zijn’, maar dat was ook het commentaar toen in 1906 in de Azusastreet Gods Geest Zich op een nog nooit eerder geziene manier Zich begin te manifesteren.

Paulus had er allemaal niet zo’n moeite mee en er een eenvoudige verklaring voor. Op zijn Hollands zouden we zeggen: ‘wat de boer niet kent….’ Paulus is eigenlijk rigoreuzer: ‘ een ongeestelijk mens mens kan de dingen van Gods Geest niet snappen, niet aanvaarden, omdat het hem dwaasheid is’

En dat is wel vaak de spijker op zijn kop. Let wel, hij heeft het hier over gelovige mensen. Alleen zij snappen niet wat de Geest allemaal kan doen, omdat ze zelf nog niet door Hem geleid en gevuld zijn. Als je de Geest in al Zijn volheid hebt ontvangen, heb je ook de gave van het onderscheiden van geesten tot je beschikking. Dan zie je al snel of iets van de Heilige, of de onheilige Geest is.

Je hoort vaak het commentaar dat men dingen niet in de Schrift kan terugvinden en natuurlijk is de Schrift onze maatstaf. Toch zegt Johannes dat als hij alle dingen die Jezus had gedaan zou hebben opgeschreven alle boeken op aarde dat niet zouden kunnen bevatten. Dat is natuurlijk een hyperbool (sterke overdrijving), maar het laat zien dat niet alles exact is opgetekend.

Als er dingen gebeuren die je niet begrijpt, heb dan niet meteen je oordeel klaar, maar sta open hoe de Wind waait, want niemand weet hoe de Wind waait, zei de Here Jezus en je zou zomaar eens het werk van God, de Heilige Geest kunnen lasteren als zijnde het werk van de duivel.

Vraag het aan God of Hij het je wil laten zien.

3 gedachtes over “Ongeestelijk

  1. Gods zegen, een vraag na dat ik dit heb gelezen roept het een vraag in mij op. Ik heb mee gemaakt in een kerk dat de pastor een zuster die in combinatie leeft (samen woon) profiteerde voor mensen in de gemeente. Hoe moet ik dit zien is dit een nieuwe beweging van de Heilige Geest? Nederige dochter Sion.

    • Het feit dat God mensen gebruikt zegt niets over die mensen. Als Hij alleen perfecte mensen zou gebruiken, zou Hij niemand kunnen gebruiken

  2. Pingback: Ongeestelijk — Opfrisser ja belangerijk voor een christelijke levensbeschouwing – Sitetitel

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.