Het goede jagen

Leave a comment Standard

Pas op dat niemand een ander kwaad met kwaad vergeldt, maar jaag altijd het goede na, én voor elkaar én voor allen. 1 Thes5:15 HSV

Lezen: 1 Thes.5:12-22

Paulus is aan het einde van zijn eerste brief aan de Thessalonicenzen gekomen en eindigt zijn betoog met een paar goede regels en tips. Een daarvan vinden we in onze dagtekst. Het is niet nieuw wat hij hier schrijft, de Here Jezus heeft ze al verteld en we kunnen ze zelf in het Oud Testamentische Spreukenboek terugvinden. Maar, omdat ze zo belangrijk zijn en eigenlijk tegen onze menselijke aard ingaan, benadrukt hij ze nog maar eens.

Kwaad met kwaad vergelden zit zo in onze aard. Als iemand ons op de tenen staat is onze eerste impuls om dat ook bij die ervoor te doen, als iemand ons beledigt, zijn we geneigd om dat terug te doen: ‘kijk naar je eigen’ denken of zeggen we dan en voor je het weet zijn er dingen en mensen nagenoeg onherstelbaar beschadigd. Onze opdracht is juist tegengesteld te reageren, want dat is de wet van het Koninkrijk. Slaat iemand je op de wang, keer hem ook de andere toe etc. Want we zijn tenslotte ‘Geheel anders’ omdat we de Here Jezus hebben leren kennen en Zijn Geest in ons woont.

Daarom is onze opdracht om altijd, voor alles en iedereen, gelovig of ongelovig, het goede na te jagen, ongeacht wat ze ons aandoen of aan hebben gedaan. Dat zou dan wel eens de weg tot het hart van iemand kunnen zijn, waardoor we de persoon kunnen winnen voor Jezus.

Als we ons door onze aard laten leiden, gaat het niet goed. Zeker vandaag niet, maar laten we ons leiden door de Geest, dan zijn we veranderde mensen, liefdevol en zachtaardig temidden van een boos geslacht,maar misschien juist wel het lichtje dat iemand nodig heeft

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.