Haastig en traag

Comment 1 Standard

Zo dan, mijn geliefde broeders, ieder mens moet haastig zijn om te horen, maar traag om te spreken en traag tot toorn. Jac.1:19

Lezen: Jac. 1:19-27

Hij, die gelooft haast niet, zegt een bijbelvers (Jes.28:16), als je die verkeerd interpreteert. Het was 1 van de teksten die mijn jongste zoon altijd citeerde als ik hem tot opschieten maande.

Hier worden we opgeroepen om ons zowel te haasten, als om rustig aan te doen. Het 1e in het luisteren. En luisteren is moeilijk. Zeker als het om een onderwerp gaat waar je zelf veel van denkt te weten. Je hoort iets, vaak maar half en voor dat degene is uitgesproken spring je er al bovenop. Herkenbaar? Voor mij wel. Ligt misschien ook wel in het aardje…. maar wanneer we luisteren en de dingen tot ons door laten dringen, dan merk je vaak dat degene met wie je praat eigenlijk hetzelfde bedoelt, maar het alleen anders verwoord. Voor je het weet heb je mensen met je woorden van je afgedreven, misschien zelfs verwond of beschadigd, terwijl dat helemaal je bedoeling niet was. Afgelopen donderdag had ik een training van mijn werk over hoe om te gaan met de verschillen tussen de klantenafdeling en de planning. Iedereen zit op verschillende locaties, verspreid door het land en heeft elkaar alleen gezien vanaf een foto, als die al ingestuurd is, op je profiel. Communiceren gebeurt vaak alleen als er een probleem is. Een van de dingen die we moesten afleren is ons gelijk halen. Ik vind dit en ik vind dat en je hebt een probleem wat groter is, dan waar je in eerste instantie voor belde. Wel deze tekst zou daar prima in passen. Luisteren voordat je je mening geeft en traag zijn om die mening ook te spuien. Het kan veel schade voorkomen, in het bedrijf, maar ook in de dagelijkse omgang met mensen in en buiten de kerk.

Probeer eerst eens achter de motivatie van de vraag te komen of waarom iemand iets zegt. Veel mensen verpakken hetgeen ze eigenlijk willen weten in een andere vraag, dan die ze eigenlijk zouden moeten stellen. Daardoor wordt het allemaal gecompliceerder dan het zou moeten zijn.

Ook emoties kwamen om de hoek kijken, hoe reageer je als je voor de tigste keer je planning op de kop moet gooien omdat er weer een klant te laat heeft besteld. Schelden, vloeken, of tot 10 tellen en maar weer opnieuw beginnen? Dat is dus traag tot toorn zijn. In de rust blijven. Je rust nemen, bidden naar de Helplijn, Die de Heilige Geest heet en om wijsheid vragen. Ook in je dagelijkse werk? Juist in je dagelijkse werk. Of denk je dat de Heilige Geest buiten blijft op het moment dat jij incheckt? Nee, Hij wil je ook in de dagelijkse werkzaamheden terzijde staan, Hij is toch de Helper? Dat is Zijn taak, Hij geniet er van om ons te kunnen helpen. Zo vaak had ik een probleem waar ik niet uit kwam en ging bidden, zoals Nehemia een schietgebedje op zond, kunnen wij dat ook doen. En even zo vaak kwam de oplossing van een onverwachte kant.

Denk niet dat God het te druk heeft met andere dingen, nee, Hij is geïnteresseerd in ons, hoe het met Zijn kinderen gaat en of Hij zou kunnen helpen.

Als we dat in de praktijk toepassen zullen we zien, dat deze tekst een motto wordt waardoor we opnieuw weer eens Geheel Anders zijn, dan zij, de de Here Jezus niet kennen. En daar draait het toch om?

Een gedachte over “Haastig en traag

  1. Pingback: opfrissen goede morgen – Sitetitel

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.